Відеоспомин “Геннадій Удовенко. Українцям у світі”

від Стожари

До 90-річчя великого українського дипломата, державника, політика Геннадія Удовенка, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) запрошує переглянути відеоспомин “Геннадій Удовенко – українцям у світі”.

“У цьому невеличкому ролику про Великого українця своїми роздумами та спогадами про нього діляться Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, директорка МІОКу Ірина Ключковська, президент СКУ (1998-2008) Аскольд Лозинський, перший голова Об’єднання українців у Польщі та Президент ЄКУ (1995-1996) Юрій Рейт, співголова національно-культурного центру українців Башкортостану «Кобзар» Василь Бабенко, голова Товариства української діаспори Греції та філоукраїнців греків «Українсько-грецька думка» Галина Маслюк, Народна депутатка України VIII скликання Оксана Юринець, Постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк”, – йдеться в описі до відео.

У МІОК також закликали поділитися в коментарях своїми спогадами про Геннадія Удовенка.

Окремі висловлювання Геннадія Йосиповича – актуальні сьогодні чи корисні завжди:

Про суб’єктність

Наша головна теза 1990-1991 років була така: Вашингтон може співпрацювати з Києвом напряму, тобто без посередництва Москви

Про незалежність та членство в ООН

Генеральний секретар ООН Перес де Куельяр говорить мені: «Геннадій, це ж не міняє ваш статус в ООН: ви як були членом ООН, так і лишаєтесь. Ви ж країна-засновник». На це я йому відказав: «Так, я згодний. Формально нічого не міняється, крім назви, але ж змінюється сама суть нашого членства»

Геннадій Йосипович УДОВЕНКО – український політик та дипломат, народний депутат України 3-5 скликань. Обіймав посади міністра закордонних справ, Голови Народного Руху (1999 – 2003). Окрім того, він також працював 52-м Президентом Генеральної Асамблеї ООН та членом Ради її президентів. Народився 22 червня 1931 року у Кривому Розі. Помер у віці 82 років 23 лютого 2013 у Києві.

Геннадій Удовенко ще за радянських часів поїхав за кордон як представник Міністерства закордонних справ УРСР. Там формував позитивний імідж України, пізніше докладав багато зусиль для міжнародного визнання України як незалежної держави.

Колеги з Організації Об’єднаних Націй називали Удовенка містер Chiefman, тобто “керівник”. Бо 1985-го очолював Радбез ООН, пізніше був віце-президентом Економічної і Соціальної Ради ООН, головував у різних комітетах. Крім того, дипломата називали Whiskyman. “Людиною-віскі” назвали за те, що поважав саме цей різновид алкоголю.

Коли Геннадій Удовенк організовував візит Леоніда Кучми в Канаду. Місцева влада не могла зорієнтуватися, який прапор України вивісити.

“Конгрес українців в Канаді наполягав на синьо-жовтому. Канадці мене запитують: “А який у вас прапор в дійсності?” Відповідаю: “Синьо-жовтий”. Тоді вони кажуть: “Добре, тільки нам потрібно офіційне підтвердження”. Дзвоню в Нью Йорк своєму заступнику Віктору Крижанівському: “Готуй лист канадському міністерству закордонних справ, що у нас такий прапор”. Оскільки на той момент державні символи вже незалежної України ще не були узаконені, ми не мали права цього робити. Нас тоді врятувала мова: своїм ми написали “національний” прапор, а англійською “national” означає і “національний”, і “державний”.

Помер 2013-го, у віці 82 років. Причиною смерті називають серцеві хвороби.

Геннадія Удовенка поховали 14 лютого 2013 року у столиці – на центральній алеї Байкового кладовища, поряд із Богданом Ступкою.

Схожі публікації

Залишити коментар