Рефат Чубаров просить українські медіа підтримати і вшанувати 26 червня День кримськотатарського прапора

від Стожари

У своєму зверненні Голова Меджлісу кримськотатарського народу закликає українські телеканали розмістити 26 червня на телеекранах одночасно Державний прапор України і національний прапор кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Кримськотатарський прапор – це полотнище блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхнім лівім куті. Блакитний є традиційним кольором тюркських народів. Уперше кримськотатарський прапор був схвалений Курултаєм кримських татар у листопаді 1917 року. Після кількох десятиліть вимушеної історичної перерви 26 червня 1991 року рішенням новообраного Курултаю кримськотатарського народу ІІ скликання було поновлено кримськотатарський прапор. Таким чином, у цей день відзначатимемо ще й 30 років з дати відродження Курултаю кримськотатарського народу.

Для вшанування цієї історичної події у багатьох містах України проводитиметься низка заходів за участі представників Меджлісу кримськотатарського народу,  органів державної влади, місцевого самоврядування, громадськості та поза межами нашої держави за участі української й кримськотатарської діаспори.

Увесь цивілізований світ, найповажніші міжнародні організації висловлюють своє обурення щодо утисків прав людини, які чиняться нині в окупованому Криму на його корінний народ – кримських татар. Вони піддаються постійним залякуванням, не можуть вільно ходити у свої храми, читати свої книжки, багато кримських татар змушені були знову покинути свою нещодавно повернену  батьківщину, а десятки з них – ув’язнені.

Рефат Чубаров наголошує, що «підримка українського медіапростору зазначеної вище акції стане потужним меседжем підтримки для вірних Українській державі громадян, які наразі продовжують проживати на тимчасово окупованій РФ території півострова. А також із числа вимушених переселенців із Криму на материковій Україні».

Разом з тим, 26 червня, кримськотатарський прапор планують запустити на півострів з адміністративного кордону Криму з материковою частиною України.

Саме сьогодні кияни можуть написати на ньому свої побажання. З дев’ятої до одинадцятої ранку прапор буде розгорнуто на площі перед Верховною Радою. Увечері прапор відправлять до Львова, а вже завтра з 10:00 він майорітиме на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Зі Львова прапор вирушить до Одеси. Перше побажання на прапорі раніше написав національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв.

День кримськотатарського прапора

Щороку 26 червня кримські татари відзначають День національного прапора. Датою святкування обрали перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, що відбувся 26-27 червня в Сімферополі 1991 року.

Прапор кримських татар є полотно небесного кольору із зображеним на ньому знаком – тамгою – золотого кольору.

Святкові заходи з нагоди свята відбуваються як у Криму, так і на материковій Україні, а також в інших країнах світу.

Схожі публікації

Залишити коментар