Окупанти знищили у Криму вже близько 150 об’єктів археологічної спадщини — КІДС

З 2014 року російські окупанти знищили у Криму близько 150 об’єктів археологічної спадщини внаслідок незаконних розкопок на півострові.

Про це йшлося під час пресконференції “Руйнування та пошкодження культурних об’єктів на окупованих територіях у 2023-2024 рр.”, передає Суспільне Крим.

Загалом Кримський інститут стратегічних досліджень (КІСД) зафіксував понад 600 фактів порушень проти культурної спадщини України на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), у тому чисті й у Криму.

Організація розробила відповідний реєстр пошкоджень культурних об’єктів на тимчасово окупованих територіях.

“До 2022 року найбільш поширений тип порушень, якщо ми говоримо про територію АР Крим і міста Севастополь, – це незаконні археологічні розкопки, через які було знищено вже на сьогоднішній момент близько півтори сотні об’єктів археологічної спадщини. А для Донецької та Луганської областей – використання у воєнних цілях об’єктів археології”, – розповів голова моніторингової групи КІСД Денис Яшний.

Він вказав, що після повномасштабного вторгнення кількість порушень на ТОТ зросла у декілька разів.

Станом на березень 2024 року Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) верифікувала пошкодження 346 культурних обʼєктів в Україні внаслідок вторгнення росіян, про це у березні 2024 року заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі на презентації та експертному обговоренні в Укрінформі «Аналіз та синхронізація українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини».

Нагадаємо, 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Схожі публікації

Залишити коментар