В Україні створюють чотири німецько-українських центри передових досліджень /// Four German-Ukrainian centers of advanced research are being established in Ukraine

від Стожари

09.11.2023 в Німеччині відбулося 14-те засідання українсько-німецької робочої групи з науково-технологічного співробітництва. Разом з представниками німецького уряду та спільнотою українських і німецьких науковців було обговорені актуальні питання співробітництва в галузі науки та технологій. Від української сторони відвідали заступник міністра освіти і науки України Денис Курбатов та виконувач обов’язків генерального директора директорату науки та інновацій Григорій Мозолевич.

Про це повідомляє сайт МОН.

На зустрічі затвердили результати відбору проєктів зі створення німецько-українських центрів передових досліджень. А саме, чотири проєкти перемогли в конкурсному доборі у 2023 році та отримали фінансову підтримку Німеччини на подальшу розбудову — із загальним фінансуванням 10 мільйонів євро. Центри працюватимуть під керівництвом провідних німецьких і українських учених.

1. Центр передового дослідження природних сполук CENtR планують розташувати у Львові. Там учені працюватимуть над стратегіями відкриття та медичного застосування нових біоактивних протиінфекційних засобів.

  • Головний партнер у Німеччині: Інститут фармацевтичних досліджень імені Гельмгольца (Саарланд).
  • Основні партнери в Україні: ТОВ «Експлоген» та Львівський національний університет імені Івана Франка.

2. Центр передового дослідження квантових матеріалів GUQuMat побудують у Києві. Його роботу зосереджуватимуть на пошуку нових квантових матеріалів та їхній функціональності як платформи для технологій майбутнього.

  • Головний партнер у Німеччині: Інститут дослідження твердого тіла та матеріалів імені Лейбніца (Дрезден).
  • Головний партнер в Україні: Київський академічний університет (KAU).

3. Центр передового дослідження плазмових технологій PLASMASPINENERGY розташують у Харкові. Його мета — використання плазмових технологій для виробництва спінтронних компонентів, які зокрема є перспективною основою для комп’ютерів наступного покоління.

  • Головний партнер у Німеччині: Інститут мікроструктурної фізики імені Макса Планка (Мюнхен).
  • Основний партнер в Україні: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна.

4. Центр передового дослідження німецько-української та європейської історії ХХ століття ЕUU20 вивчатиме правління двох основних злочинних режимів європейської історії ХХ століття — нацистської Німеччини та Радянського Союзу за часів Сталіна. Центр створять у Львові.

  • Головний партнер у Німеччині: Мюнхенський університет Людвіга-Максиміліана.
  • Головний партнер в Україні: Український католицький університет.

Завдяки цим проєктам українські студенти, аспіранти та вчені матимуть доступ до міжнародного рівня знань і досліджень, сучасної наукової інфраструктури, що сприятиме подальшому розвитку освіти та науково-технічного сектору в Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар