Україна може отримати своїх «спостерігачів» в Європарламенті

від Стожари

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола припустила, що українські та молдовські законодавці можуть приєднатися до асамблеї як «спостерігачі», поки обидві країни очікують офіційного вступу до Європейського Союзу.

Про це повідомляє видання Politico

Минулого року ЄС визнав Україну та Молдову офіційними країнами-кандидатами, незабаром після того, як Росія вторглася в Україну. Відтоді Мецола вимагала початку офіційних переговорів про вступ цього року. Лідери ЄС мають прийняти рішення про офіційне відкриття переговорів про вступ України та Молдови на грудневому саміті після того, як вони проаналізують довгоочікуваний звіт Європейської комісії, що містить оновлену інформацію про всі країни, які все ще чекають на час.

«Не помиляйтесь: політично, якщо країна дивиться на Європу, тоді Європа повинна широко відчинити свої двері», — сказала Мецола. Правоцентристський політик припустив, що країнам, які збираються приєднатися, можна запропонувати безліч переваг, починаючи від пільг на єдиному ринку і закінчуючи залученням до молодіжної програми Erasmus.

«Ми можемо навіть піти далі, маючи членів-спостерігачів у цьому парламенті — це речі, які важливі для населення», — сказала вона. «Це залежить від того, що станеться в грудні».

Мецола, яка у свої 44 роки є наймолодшим президентом парламенту в історії, була першим лідером ЄС, який відвідав Київ, зустрівшись із президентом України Володимиром Зеленським 1 квітня минулого року. «Розширення завжди було найсильнішим геополітичним інструментом Європейського Союзу», – сказав Мецола.

Схожі публікації

Залишити коментар