В ООН визнали примусове нав’язування російського громадянства жителям Криму порушенням прав людини

від Стожари

The UN recognized the forced imposition of Russian citizenship on the residents of Crimea as a violation of human rights

Протягом людиноненависницької війни Росії в Україні було документовано численні випадки вбивства цивільних осіб, а також позасудових страт та катувань. Наприклад, тіла знаходилися із зв’язаними за спиною руками та вогнепальними пораненнями в потилицю. Російські військові також викрадають цивільних жителів, утримують їх у незаконному полоні та піддають тортурам. Також агресор грабує крамниці, оселі та інші об’єкти соціальної та житлової інфраструктури.

Зазначене свідчить про серйозні порушення міжнародного гуманітарного права Росією під час війни проти України. Важливо, щоб такі дії були документовані та притягнуті до відповідальності перед міжнародними органами.

Згідно з повідомленням Комітету ООН, примусове нав’язування російського громадянства жителям тимчасово окупованого Криму вважається дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє сайт міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Крім того, Комітет встановив, що рф незаконно переміщує громадян України із Кримського півострова на свою територію для відбування покарання, що теж є порушенням прав людини. Комітет ООН визнав, що рф дійсно порушила права людини відповідно до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, учасницею якого вона є. Зокрема:

• Затримання рф українських громадян є свавільним, оскільки вони були засуджені за дії, вчинені до того, як рф поширила своє кримінальне законодавство на Крим.

• Переведення громадян України до рф для відбування там покарання було незаконним.

• Примусове надання російського громадянства також порушило права українських громадян і є дискримінацією за національною ознакою.

Варто зазначити, що такі злочинні діяння, вчинені державою-агресором на тимчасово окупованій території України, також є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права (МГП). МГП зокрема встановлює мінімальні стандарти прав людини під час війни та на окупованій території, які мають бути дотримані навіть у ситуаціях збройного насильства, коли частина прав людини об’єктивно не може бути забезпечена.

Мінреінтеграції спільно з Національним інформаційним бюро працюють над створенням електронної інформаційної системи порушень норм міжнародного гуманітарного права внаслідок збройної агресії проти України.

Створення та наповнення відповідної інформаційної системи буде здійснюватися з метою подальшого реагування профільних міжнародних організацій на порушення МГП, що дасть змогу притягнути винних осіб до відповідальності.

Схожі публікації

Залишити коментар