Повернення Криму під суверенітет України: кримчанам не потрібно боятися

від Стожари

Таміла Ташева, постійний Представник Президента України в АР Крим, оприлюднила матеріал щодо деяких аспектів деокупації Криму. Так, за інформацією окупаційної влади Криму, протягом дев’яти років до Криму заїхало біля 500 тисяч громадян росії. При цьому слід відзначити, що в ці статистичні дані в більшості випадків не потрапляли російські військові, які брали участь в мілітаризації півострова.

Крім того, протягом часу тимчасової окупації фіксувалася переміщення з території росії, яке не потрапляло у статистичні дані (родини військових, росіяни в пошуках кращої долі, оскільки перші роки окупації рф, для створення “позитивної картинки” вливалися великі обсяги бюджетних коштів у Кримський півострів). У зв’язку з цим, за даними Меджлісу кримськотатарського народу та різних українських правозахисних громадських організацій, вказана кількість населення склала від 800 тис. до 1 млн. осіб.

Щодо кількості громадян України, які залишили Крим після 2014 року, то такої офіційної статистики немає. Адже навіть з моніторинговою метою на територію Кримського півострову не мають права заїжджати офіційні представники України, інші держави та міжнародні організації. Разом з тим, нам відомо про 53 тис. ВПО з ТОТ Крим, 38 тис. осіб з ТОТ Крим, які змінили реєстрацію місця проживання на материкову частину України. Тому вказана цифра є приблизною та може сягати 100 тис. осіб.

Разом із тим, ми знаємо, що наші громадяни чекають повернення України, саме вони наша опора та підтримка зараз, коли деокупація так близько.

Після початку тимчасової окупації росія почала незаконно поширювати свою юрисдикцію на територію півострова. Це потягнуло за собою примусову паспортизацію мешканців окупованого Криму, вимушену співпрацю з окупаційними адміністраціями, злочинний призов до армії РФ, а вже із початком повномасштабного вторгнення – примусову мобілізацію.

Зважаючи на все це, керівництво України завжди наголошувало: головна ціль – це захист наших громадян, які вимушені жити в окупації, на всіх рівнях. І, звісно ж, мешканці окупованого Криму – це наші люди, за яких ми боролися у 2014 і будемо боротися й надалі.

Одна з пріоритетних комунікаційних цілей для нас – пояснити громадянам України в Криму, що повернення під суверенітет Української держави боятися не потрібно.

На сьогодні, створено робочу групу у Верховній Раді України із залученням народних депутатів, зацікавлених сторін, до яких увійшло і Представництво Президента України в АРК. Група має вивчити питання притягнення до відповідальності за колабораціонізм з врахуванням триваючої окупації та надати пропозиції можливих змін до діючого законодавства.

Разом із тим, слід відзначити, що після звільнення Криму нас чекає дуже багато роботи. За ці роки на контрольованій частині України відбулась низка великих державних реформ, зокрема децентралізації, медицини, освіти. Все це необхідно буде впровадити в АР Крим та м.Севастополі.

Детальніше

Схожі публікації

Залишити коментар