Не потисла руку росіянці: Ольгу Харлан дискваліфікували на ЧС у Мілані

За відмову тиснути руку переможеній росіянці українську шаблістку Ольгу Харлан дискваліфікували на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані.

Про це повідомили на сайті Tribuna із посиланням на журналіста Євроспорту Марко Аркарі.

Згодом цю інформацію підтвердила Національна федерація фехтування України. 

Харлан на старті турніру перемогла росіянку Анну Смирнову з вражаючим рахнком (15:7).

Після завершення бою вона відмовилася тиснути руку Смірновій, пропонуючи “стукнутися” зброєю. Не отримавши відповіді, Харлан залишила доріжку.

Смірнова подала протест проти Харлан через відсутність “прояву поваги” і понад 50 хвилин перебувала на доріжці після матчу. Згідно правил Міжнародної федерації фехтування відсутність “прояву поваги” карається чорною карткою – дискваліфікацією з турніру.

Попри це, у лайвтабло до наступного раунду пройшла саме Харлан. Вона мала зустрітитися з болгаркою Йоаною Ілієвою. Однак бій не відбувся. У лайвтабло було відзначено, що до наступного раунду автоматично проходить Ілієва.

Таким чином, Харлан все ж дискваліфікували за відмову вітати росіянку. Українська команда намагалася оскаржити це рішення, однак це не вдалося.

Національна федерація фехтування готує апеляцію на підкилимне рішення Міжнародної федерації фехтування (FIE) про дискваліфікацію олімпійської чемпіонки Ольги Харлан після її розгромної перемоги над росіянкою Анною Смірновою.

«Федерація фехтування України підтримує олімпійську чемпіонку Ольгу Харлан і глибоко обурена діями Міжнародної федерації фехтування (FIE), яка позбавила нашу провідну шаблістку, лідера національної збірної можливості продовжувати боротьбу за нагороди на чемпіонаті світу у Мілані», – йдеться  повідомленні федерації.

ЗМІ поширюють інформацію, що Смірнова повністю підтримує російських окупантів.

Президент федерації Михайло Ілляшев в ефірі телемарафону  додав:

«Ми повністю підтримуємо Ольгу Харлан у цій ситуації. Я зараз знаходжусь на чемпіонаті світу, ми готуємо протест, будемо оскаржувати це рішення. Адже суддя, який безпосередньо працював на цьому поєдинку, не давав чорну картку, не дискваліфікував її. Це вже потім почались «підкилимні ігри». Ця дискваліфікація з’явилась уже після того, як визначилась наступна суперниця Ольги Харлан, навіть був призначений суддя на наступний бій.

Ми сподіваємось, що розгляд апеляції завершиться днями. Але вже мова про те, аби її повернули на ці змагання, не може йти. У цьому випадку ми будемо намагатись досягнути того, щоб скасували цю чорну картку, дискваліфікацію, яка потягне за собою неможливість її виступу в командних змаганнях, які будуть за кілька днів у Мілані. А нам важливо, аби наша команда виступала. Так званих «нейтральних» спортсменів у командних змаганнях усе одно не буде».

Разом з тим, наша фехтувальниця Ольга Харлан записала відео, в якому прокоментувала свою дискваліфікацію: «Країна, яка тероризує нашу країну, наших людей, тероризує і спорт»

За словами спортсменки, їй було дуже боляче дізнатися, що її хочуть зняти зі змагань і дати чорну картку. Але підтримка українців, і, зокрема, наших захисників, дала їй сил.

«Ніколи нікого не можна змусити до миру. Особливо українців. Жодних рукостискань… І я, мабуть, як всі у цьому світі, адекватному світі, розумію, що правила мають змінитися. Тому що змінюється світ».

Українці та люди з різних країн у соцмережах висловлюють слова підтримки нашій фехтувальниці Ользі Харлан:

Схожі публікації

Залишити коментар