Науковці Академіїнаук здійснили соціологічний моніторинг “Українське суспільство” після 16-ти місяців широкомасштабної війни

від Стожари

Після 24.02.2022 соціально-політична й соціально-економічна ситуація не тільки на європейському континенті набула нових характеристик. Людиноненависницький режим РФ наразі намагається за допомогою окупації, ядерних погроз та шантажу, анексії територій України повернути світ до часів світових війн минулого століття.

З 17 до 27 червня 2023 року Київський міжнародний інститут соціології на замовлення й на основі наукового інструментарію Інституту соціології НАН України зібрав дані для чергового соціологічного моніторингу “Українське суспільство”, що здійснюється з 1992 року. Науковців цікавили громадська думка з економічних і політичних питань, щодо справедливості й війни, а також динаміка громадянської ідентичності, морально-психологічний стан суспільства та його ставлення до держави. Респондентів опитували методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Статистична похибка вибірки – 2,2%.

Науковці НАНУ розповідають про найцікавіші й найважливіші результати цього дослідження, детальніше за посиланням.

  • 47,2% українців підтримують значну чи цілковиту приватизацію, але прибічників націоналізації в тому чи тому вигляді теж чимало – 41,8%.
  • 70,7% опитаних оцінюють нинішню економічну ситуацію в Україні нейтрально або добре. Тобто поліпшені ще торік оцінки лишаються майже незмінними. Водночас фінансові потреби українців дещо зросли порівняно з груднем 2022 року. Втім, задоволеність реальними доходами майже не змінилися.
  • В ідеологічному плані фіксується суттєвий “зсув у право” – націоналістами називають себе майже 19% респондентів (для порівняння: до широкомасштабного російського вторгнення їх кількість не перевищувала 3–4%), причому “правих” в українському суспільстві майже втричі більше, ніж “лівих” (32,5% проти 12,2%). Водночас, до жодної ідеології не належать 43% опитаних.
  • Зафіксований торік ефект національної солідаризації хоч загалом і послабився, проте лишається стабільним в оцінюванні свободи політичного самовираження (63,8% стверджують, що сьогодні в Україні люди можуть вільно висловлювати свої політичні погляди) й наявності гідних політичних лідерів (на думку 43,6% респондентів, в Україні є політичні лідери, здатні ефективно нею керувати).
  • 63,6% українців підтримують меритократію – створення умов, за яких позиції громадян залежать виключно від їхніх здібностей і досягнень.
  • Істотно (з 16,5% до 38,5%) – порівняно з даними опитування 2019 року – побільшало українців, які вважають, що наша країна стала справедливішою, проте, на думку понад половини (56,3%) опитаних, бажана для них модель справедливості все ж не забезпечується.
  • Громадянська ідентичність нині домінантна (з великою перевагою) для українців з усіх соціально-демографічних, політичних і релігійних груп: 79,5% ідентифікують себе передусім як громадян України.
  • На жаль, знову почали зростати установки щодо цинізму у суспільстві (нині його бачать 59,7% українців, а торік таких було 51,6%) – науковці фіксують проблеми в порозумінні між людьми з різними поглядами, а також готовність брехати задля кар’єрного зростання. Наприклад, близько половини (49,7%) респондентів погоджуються з тим, що більшість людей чесні, бо бояться викриття їхньої брехні, 81,6% – що більшість людей здатні брехати для просування по службі, 64,1% – що більшість здатні на нечесний вчинок заради вигоди, 50,9% – що безпечніше нікому не довіряти.
  • Позитивні установки у баченні майбутнього України лишаються стабільними – 66,1% певні, що ситуація, найімовірніше, поліпшуватиметься. Крім того, понад половина респондентів дотримуються проміжних оцінок історичного шляху української держави, і цей показник доволі стійкий. Переважна більшість респондентів – 65,8% – загалом позитивно (як загалом задовільні або загалом гарні) оцінюють умови життя більшості населення України.
  • Соціологи занепокоєні різким – з 54% (у травні 2022 року) до 20% (у червні 2023 року) – падінням позитивних оцінок ефективності центральних органів влади.
  • Зростає кількість респондентів, які орієнтуються на тривалу війну з агресором: нині 42% припускають, що вона триватиме ще довше року.
  • 83,5% українців вважають перемогою повернення всіх територій України в її міжнародно визнаних кордонах.

Схожі публікації

Залишити коментар