Психологічна реабілітація людей, які постраждали через війну в Україні – частина власної стійкості українців

від Стожари

У Львові медики зі всього світу говорили про психологічну реабілітацію людей, які постраждали через війну в Україні. Відповідна конференція на тему: «Збереження ментального здоровʼя – частина нашого виживання» відбулась 10.04.2023, напередодні Міжнародного форуму реабілітації, що стартує сьогодні на базі Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ.

“Мені дуже важливо бути тут. Сподіваюся, що я зможу поділитися тими знаннями, які українці використовуватимуть не лише для того, щоб лікувати рани і травми. Ми намагаємося передати українським колегам те, що їм дасть власну стійкість”, – наголосив доцент кафедри школи громадського здоров‘я Неґевського університету Бен-Гуріона (Ізраїль) Ор Дуек.

До участі в заході також вдалося залучити: Центр посттравматичного стресового розладу Єльської медичної школи (Єльський університет); Гарвардський університет; Французький центр Primo Levi – центр, який десятки років займається допомогою людям, які постраждали від полону, тортур і насильства – фізичного чи сексуального; ін.

Згідно з останніми дослідженнями психологічного стану українців, 57% населення вже зараз перебувають в зоні ризику розвитку посттравматичного стресового розладу. Як свідчить світовий досвід 20% тих, хто повертається із зони бойових дій, уже мають ПТСР (посттравматичний стресовий розлад). “Лікарі, які зустрічаються з цими пацієнтами, повинні встановити з ними зв’язок. Тому коли ми говоримо про мільйон військових, ці 20% – це величезна кількість. І їм усім потрібно надати кваліфіковану допомогу”, – наголосив представник Єльського університету, професор кафедри психіатрії та психології Ілан Харпаз-Ротем.

Окрім спеціалістів на конференції виступили і ті, хто вже має потребу в отриманні якісної психологічної допомоги та в подальшій підтримці свого ментального здоров’я. Зокрема, звільнений з полону старший солдат полку “Азов” Богдан Зарицький разом з дружиною Наталією – головою ГО “Жінки зі сталі”.

Захисник “Азовсталі” поділився власним досвідом перебування в полоні в Оленівці. По-перше, постійний голод або близький до голоду стан. По-друге, від чого повсякчас страждають полонені, це – тортури. Богдан Зарицький певен, що з полону повертається лише половина людини і половина її особистості. Тож, не менш важливим за лікування понівеченого тіла цієї людини, є лікування і її зболілої душі. “Таке враження, наче повертається половина особистості. Наче свідомість людини функціонує тільки наполовину. Росіяни, мабуть, років 150 випробовували систему тортур у своїх таборах. Людина повертається начебто цілою: руки-ноги на місці (хоча не завжди), але – зламана. І ця проблема, як на мене, серйозніша. В моєму розумінні солдат, який повертається після війни, навпаки, перезбуджений, в нього горять очі – аж до безумства. А в полонених навпаки – погашений погляд, притуплені почуття. На жаль, війна продовжується, кількість полонених збільшується. Щоб не стати таким собі втраченим поколінням, ми повинні підготуватися вже зараз до повернення того умовного мільйона солдатів з фронту”, – підсумував свій виступ звільнений з полону азовець.

Нагадаємо, у Львові 11-13 квітня відбувається Міжнародний форум реабілітації, де присутні фахівці з усього світу – медики, експерти, представники міжнародних інституцій, фондів, європейських країн – працюють разом, щоб обговорити, проаналізувати та розробити шляхи якісної реабілітації людей, що постраждали внаслідок воєнних дій в Україні.

У межах форуму буде і офіційне відкриття реабілітаційного корпусу Центру НЕЗЛАМНІ – UNBROKEN. Також відбудеться виставка новітнього обладнання для реабілітації.

Організатори Міжнародного форуму реабілітації у Львові: Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), Червоний хрест України.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Українці можуть безкоштовно отримати психологічну допомогу.

Крім того, нещодвно Уряд підтвердив і схвалив ініціативу Мінветеранів щодо формування системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя. Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна повідомила, що це нормальна практика для країн НАТО, де ця система існує на практиці. Українські воїни мають отримувати всю необхідну допомогу.

Схожі публікації

Залишити коментар