Післявоєнна відбудова України: інтеграція в мирне життя наших Захисників і Захисниць

від Стожари

За прогнозами експертів, після війни в Україні налічуватиметься близько 3 мільйонів ветеранів. Усім їм необхідно буде заново навчитися жити в цивільному житті, яке дуже відрізняється від військової служби. Самостійно людині буде складно це зробити, тож держава має подбати про ці процеси.

Нещодвно Уряд підтвердив і схвалив ініціативу Мінветеранів щодо формування системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя. Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна повідомила, що це нормальна практика для країн НАТО, де ця система існує на практиці. Українські воїни мають отримувати всю необхідну допомогу.

Після перемоги багато людей повернеться до своїх громад і ми маємо створити всі умови для них. У цей період ми перейдемо до відновлення країни та сталого розвитку. Тому тут важливо надати людям інструменти власного розвитку щоби вони інтегрувалися в родини та економіку громади, отримали цивільну спеціальність”, — зазначила очільниця Мінветеранів.

Ю. Лапутіна також повідомила, що завдяки створенню декількох пілотних проєктів зараз Міністерство у справах ветеранів разом із Міністерством освіти та науки відпрацьовує Центри ветеранського розвитку в закладах освіти. Це дає змогу створити гнучкі та доступні інструменти опанування цивільної спеціальності. Також планується багато аспектів розвитку ветеранського спорту.

Ми всі живемо в одній країні та знаємо, які реальні проблеми є у військовослужбовців, але зараз практично щотижнево відбуваються наради під головуванням Прем’єр-міністра щоби пришвидшити процес дебюрократизації процесів отримання медичної та психологічної допомоги”, — розповіла Юлія Лапутіна. Вона окремо зазначила, що наразі міністерство працює над пілотним проєктом інституту помічника ветеранів у Львівській, Миколаївській, Дніпропетровській, Вінницькій областях. Координувати їх діяльність будуть Сервісні центри для ветеранів.

Ми створюємо екосистему сприяння інтеграції ветеранів у мирне життя. Паралельно із цим ми відкриваємо «ветеранські вікна» в ЦНАП де будуть доступні всі наявні послуги”, — резюмувала очільниця Мінветеранів.

Схожі публікації

Залишити коментар