Українська мова здобуває популярність у світі, зокрема в далеких Японії та Аргентині

від Стожари

Українська мова, як стверджують лінгвісти, унікальна в порівняні з іншими мовами. Окрім того, в останній період українська мова світовим трендом та вперше за історію державності вийшла на глобальну арену.

За даними глобальної платформи з вивчення мов Duolingo лише на платформі Duolingo вивчати українську почали понад 1,3 млн людей з усього світу. Українська увійшла до 15 найпопулярніших мов на планеті. У Німеччині вона з 36-го місця за популярністю піднялася на 15-те, у Великій Британії – з 37-го на 17-те, а в США – з 36-го на 22-ге.

Лише на платформі Duolingo вивчати українську почали понад 1,3 млн людей з усього світу. Цікаво, що популярності мова набрала і в далеких Японії та Аргентині. Не в останню чергу цей бум спричинений ще й великою кількістю українських емігрантів, які сьогодні знайомлять світ з нашими традиціями та культурою. Втім, значно важливішим є те, що державною починають спілкуватися й самі українці після століть репресій та заборон у минулому та недолугої державної політики чи цурання власної мови вже в роки незалежності.

Соцопитування показують, що ще ніколи українське суспільство не було настільки згуртованим навколо захисту державної мови. Протягом 2022-го кількість людей, які спілкуються українською мовою, зросла до 71% – проти 64% у 2021-му, та 40% – у 2012-му. Зараз 87% населення вважають українську рідною. Тоді як 2021 року таких було 77%, а 2012-го — 57%.

Цікаво, що опікуватися мовним питанням взялися громадські організації та волонтерські проєкти. Онлайн-курс від освітнього хабу Києва “Сучасна українська мова”, освітня платформа громадської організації “Український світ” “Є-мова”, онлайн-курс від EdEra та “Освіторії” “Лайфхаки з української мови”, освітній проєкт “Мова – ДНК нації”, волонтерська ініціатива “Проєкт Р.І.Д”. Розмовні клуби ініціативи “Єдині” працюють вже у 25 містах, зокрема в прифронтових містах та на деокупованих територіях, а також за кордоном – у Любліні, Варшаві, Роттердамі, Вільнюсі та Празі.

Чим більше людей свідомо оберуть спілкування українською, тим менше шансів на реванш Росії на всіх фронтах. Втім, точка неповернення ще не пройдена. Іноземців, які дружньо прийняли українські сім’ї, ще досі дивує їхня російська мова. Водночас україномовного контенту все ще замало. Ухвалений у 2019 році мовний закон передбачає поетапну українізацію впродовж десяти років. Та оскільки йдеться про національну безпеку – варто пришвидшувати цей процес.

Схожі публікації

Залишити коментар