Як студенти та викладачі НПУ Драгоманова популяризують українську мову

Студенти та викладачі факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка активно популяризують українську мову як в Україні, так і за кордоном.

Про це повідомляється на ФБ-сторінці УДУ імені Михайла Драгоманова.

Наразі є багато різноманітних проєктів – «Єдині», «Відчувай українську» та ін., реалізація яких допомагає перейти кожному, хто цього бажає, на українську. Зокрема, про студентсько-викладацькі ініціативи факультету, а також популярність фаху філолога розповідає видання «Голос України» (№ 125 за 23 червня 2023 р.)

Збільшився попит на курси чи програми, які допомагають перейти на українську, вивчити чи вдосконалити її. Сприяють такій українізації і студенти факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.

Вони активно долучилися до проєкту «Єдині», в межах якого волонтери за 28 днів допомагають усім охочим перейти на спілкування українською.

Однією з ініціаторок цього руху була студентка університету Софія Денисюк. Випускники, студенти та викладачі факультету є директорами, керівниками відділів, координаторами, модераторами та програмниками розмовних клубів руху «Єдині».

«Наближення до Перемоги має бути комплексним — це плетіння сіток, допомога постраждалим від російської агресії, донати на ЗСУ, вивчення основ тактичної медицини і, звісно, дерусифікація нашого населення. Я вважаю, що мова має величезне значення, і її треба просувати, тому я долучилася до «Єдиних». Цей проєкт став для мене майданчиком, де я можу змінювати майбутнє своєї країни», — розповідає студентка 3-го курсу Олександра Кошелєва.

Філологія щороку потрапляє до п’ятірки пріоритетних спеціальностей серед українських вступників. Здавалося б, уже має бути достатньо таких спеціалістів на ринку праці, проте справжніх фахівців у цій галузі роботодавці потребують постійно.

Випускники Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, що віднедавна отримав статус класичного, підтверджують це. Адже зустріти їх можна не лише в освітніх закладах різних рівнів, а й на керівних посадах державних органів, у колективі видавництв, книгарень, приватних компаній.

Навчаючись на одній з трьох спеціальностей факультету — «Філологія. Українська мова і література», «Середня освіта (українська мова та література)» чи «Журналістика» — вони отримують не лише відповідні знання й компетенції, а й практичні навички у громадській, волонтерській, адміністративній та багатьох інших видах діяльності. Студентські роки, мабуть, найактивніші у житті, коли встигаєш вивчити і зробити максимум за мінімум часу!

Звертаючись до молоді під час посвяти у студенти, ректор університету Віктор Андрущенко щоразу наголошує, що мова для народу має надважливе значення. За час навчання в університеті студент повинен опанувати хоча б одну іноземну мову, але передусім треба вдосконалювати свою рідну, вивчати культурну та історичну спадщину нашого народу.

Ще одна студентсько-викладацька ініціатива, успішно втілена в життя, — проєкт «Відчувай українську». Йдеться про серію відеосюжетів, поширених у соцмережах, де студенти розповідають, як правильно вимовляти і писати українські слова та вирази. Так автори допомагають не лише вивчити українську, а й розібратися в деяких нюансах правопису 2019 року.

Студенти цього факультету створюють різноманітну інформаційну продукцію й поширюють її через сторінки у соцмережах з цікавим українськомовним контентом — «Мовні сили України», «Українське дисидентстсво», «Освітній парламент» тощо. Ці ідеї активно підтримують й всіляко заохочують декан факультету Анатолій Висоцький та його заступниця з роботи зі студентами Оксана Гаврилюк, допомагають викладачі.

Справу популяризації української мови продовжують і випускники факультету.

Зокрема, головна редакторка видавництва «Віхола» Ольга Дубчак нещодавно презентувала свої книжки «Чути українською», «Бачити українською» та «Перемагати українською». Ще одна випускниця університету Юлія Капшученко щороку організовує благодійний мистецький фестиваль «Ше.Fest», присвячений пам’яті Тараса Шевченка, де проводять концерти, кінопокази, лекції, літературні читання та багато інших  цікавих заходів, збираючи водночас донати для українських бійців.

Схожі публікації

Залишити коментар