Активісти планують щодня звертатись до країн-учасниць ООН із проханням бойкотувати засідання Радбезу ООН, поки там головує РФ

від Стожари

Посли країн, які мають постійні представництва при ООН, щодня від 1 квітня отримуватимуть листи із закликом бойкотувати засідання Ради Безпеки, поки там головує Росія.

З такою ініціативою виступили представники міжнародного руху Atlas, який, за даними організації, із 2020 року об’єднує кілька десятків тисяч прихильників у понад 130 країнах для боротьби з авторитаризмом, зміною клімату та нерівністю. Співзасновник руху Atlas Андреа Вензон у коментарі для Голосу Америки розповів про акції протесту у Лондоні та у Нью-Йорку.

На підтримку бойкоту російського головування у Радбезі відбувся мітинг 1 квітня у Лондоні, на Даунінґ-стріт неподалік резиденції прем’єр-міністра країни. До мітингу приєдналося чимало українців із синьо-жовтими прапорами, обурених тим фактом, що за процедурною ротацією Росія з цього дня на місяць очолила Радбез ООН.

“Поганим жартом” назвав російське головування у Радбезі і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. А у постійному представництві США при ООН прокоментували: “На жаль, Росія є постійним членом Ради Безпеки, і не існує міжнародно-правового шляху, щоб змінити цю реальність”.

Натомість “інший шлях” вирішення ситуації пропонують співзасновники руху Atlas. Андреа Вензон розповідає: “Ми не заперечуємо, що немає легальних шляхів усунення Росії від головування у Радбезі, але ми пропонуємо інше рішення. Росія є величезною силою в ООН, тому що вона є постійною членкинею і може накласти вето на будь-яку резолюцію. Тож це правда, що ви не можете вивести Росію з Ради Безпеки. Але що ви можете зробити – це фактично бойкотувати її головування та позбавити його сенсу…”.

“Я італієць, тому дуже добре знаю, що відбувається, коли панує фашизм, моя країна була одним із агресорів під час Другої світової війни. І я дуже добре знаю, що це надзвичайно важливо – відстоювати демократію, – каже Андреа Вензон. – І особливо важливо, щоб існувала міжнародна коаліція для протистояння та запобігання фашизму”.

Схожі публікації

Залишити коментар