Український фотограф Євген Малолєтка переміг на премії World Press Photo

Український фотожурналіст Євген Малолєтка став одним з переможців регіонального етапу найпрестижнішої міжнародної фотопремії World Press Photo.

Результати опублікували на сайті World Press Photo.

Євген представив серію фотографій під назвою The Siege of Mariupol («Облога Маріуполя»).

Він показав кадри наслідків російського авіаудару по пологовому будинку в Маріуполі, моментів влучань російських снарядів, жертв бомбардувань, їхні масові поховання.

Як зазначають організатори, роботи переможців фотопремії World Press 2023 «відображають значущі світові події й важливі моменти 2022 року, не помічені мейнстримними ЗМІ, та привертають увагу до найнагальніших проблем, що постають перед світом прямо зараз: від спустошливих знімків війни в Україні й історичних протестів в Ірані до реалій Афганістану під владою талібів, а також незчисленні обличчя кліматичної кризи від Мороко до Австралії, Перу, Казахстану».

Разом з Євгеном лауреатами стали ще чотири фотографи, два з них – з фотографіями з війни в Україні.

Варто зазначити, що на початку 2022 року Євген документував події у Казахстані, але вже в січні повернувся додому через зростання загрози вторгнення російської армії на територію України. Спочатку фотограф працював у Харкові, фіксуючи підготовку Сил оборони на фоні мирного життя містян.

Згодом команда Associated Press у складі Євгена Малолєтки, відеожурналіста Мстислава Чернова і продюсерки Василиси Степаненко виїхала до Маріуполя. Вони приїхали до міста за годину до початку повномасштабного вторгнення росіян 24 лютого.

Упродовж 20 днів команда фотографів практично нон-стоп фіксувала воєнні злочини РФ, але покинула місто після того, як окупанти почали розшукувати їх. Саме завдяки світлинам Малолєтки, Чернова та Степаненко світ дізнався, що насправді відбувалося в українському Маріуполі після вторгнення російської армії. 

Після Маріуполя Малолєтка продовжив роботу та вирушив до інших гарячих точок – Харкова, Ізюма та Херсона.

Нагадаємо, світлина колишнього бійця полку «Азов» Дмитра Козацького потрапила до переліку 20 найкращих фото 2022 року за версією британського видання The Guardian.

Раніше український військовий Дмитро Козацький (позивний Орест) опублікував у своїх соцмережах фото із заводу Азовсталь у Маріуполі.

Схожі публікації

Залишити коментар