Пані Надія Лабунська – зберігачка фольклору та традиційного народного співу

Завдяки етнографічним дослідженням Надії  Лабунської, керівниці відомого Народного аматорського фольклорного колективу “Червона калина”  (із села Лука Білогородської територіальної громади) для нас та нащадків були збережені сотні пісень.

Про берегиню українського фольклору та традиційного народного співу у соцмережі написала  заступниця голови у Київської обласної ради Тетяна Семенова.

“Пані Надія змалку увібрала любов до народної пісні, адже зростала у співочій родині. Саме Надія Лабунська у 1986 році створила гурт «Червона калина» та стала його художнім керівником. Тоді однією із лідерок “Червоної калини” була її мама – Олександра Герасименко. Надія Лабунська, в ті роки, була наймолодшою учасницею”, – розповіла пані Семенова.
 
 
Надія Лабунська по крупицях збирала пісні рідного села. У співпраці з професором Національного університету імені Тараса Шевченка Іваном Павленком видано дослідження «Пісенна традиція села Лука».
 
Для здійснення записів і етнографічного дослідження було проведено 30 експедицій, під час яких на аудіо зафіксовано 350 різних пісень у виконанні учасниць гурту «Червона калина» різних жанрів.
 
 
У репертуарі колективу: колядки, щедрівки, веснянки, купальські, жнивні, весільні, колискові, протяжні пісні (про кохання, сирітські, наймитські, чумацькі, козацькі, побутові, історичні, балади, романси), також є жартівливі та танцювальні твори, псальми, які і є пісенним спадком села Лука, сформованим протягом багатьох століть.
 
Показовою є народна манера виконання пісень гуртом «Червона калина». Вона точно відповідає принципу звукоутворення і стилістиці автентичного звуку, у той же час, є дуже співучою.
 
Піснями гурту з Київщини захоплюються і в Україні, і поза її межами.
 
 
Мрія життя Надії Лабунською здійснилася – народну творчість рідного села у 2018 році було внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
 
Тепер же у планах – подання пісенної традиції села Лука до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
 
 
Нагадаємо, у Національній музичній академії України імені П.І.Чайковського відкрили першу у світі музичну кафедру ЮНЕСКО «Музика, освіта, наука – заради миру».

Схожі публікації

Залишити коментар