“Сигнал на болота”: Джо Байден у Києві, США нададуть пів мільярда $ додаткової допомоги Україні

Президент США Джо Байден у понеділок, 20 лютого, без попереднього офіційного анонсу прибув з візитом до Києва.

Вранці Президент Володимир Зеленський підтвердив візит Байдена до Києва та оприлюднив світлину у Telegram:

«Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців».

Очільники держав вшанували пам’ять полеглих захисників України біля Михайлівського собору.

Президент США Джо Байден оголосив про виділення пів мільярда доларів додаткової допомоги Україні, передає  CNN.

Байден зустрівся із Зеленським, а також першою леді Оленою Зеленською в президентському палаці в Києві в понеділок.

У спільній заяві з президентом України Володимиром Зеленським Байден сказав, що пакет допомоги включатиме більше військового обладнання, в тому числі артилерійські боєприпаси, більше реактивних снарядів і гаубиць.

Зеленський сказав, що вони з Байденом говорили про “далекобійну зброю і зброю, яка все ще може бути поставлена в Україну, навіть якщо вона не постачалася раніше”.

«Відновлення та встановлення правосуддя також є важливим… і агресор має взяти на себе відповідальність за агресію та відшкодувати збитки»,—сказав Зеленський, перш ніж подякувати США за підтримку в забезпеченні цього.

Як передає Офіс президента, зі свого боку Джозеф Байден відзначив важливість своєї присутності сьогодні в Україні, яка демонструє підтримку з боку США незалежності, суверенітету й територіальної цілісності Української держави. У своєму виступі Байден говорив про стійкість українського опору, оскільки війна триває вже майже рік.

«Я думаю, що було б критично важливим не залишити жодного сумніву в тому, що США підтримують Україну в її війні проти жорстокої агресії», – зазначив лідер Сполучених Штатів.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає історичним та переможним візит президента США Джо Байдена до Києва. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Відбули історичний візит. Скажу так: обидва президенти задоволені розмовою. Атмосфера – максимально довірлива і душевна. Цей візит є перемогою українського народу і президента Зеленського. Він здійснений всупереч всьому заради перемоги України і всього вільного світу. Чіткий сигнал на болота – вас ніхто не боїться!» – зазначив очільник МЗС України.

Міністр також повідомив, що перервав своє закордонне відрядження через неоголошений візит такого високого гостя: «Щойно приїхавши з Мюнхена, я знову вирушаю в дорогу. Відновлюю своє відрядження в Брюссель, Гаагу та Нью-Йорк».

Так, 21 лютого у Брюсселі відбудеться перша тристороння зустріч Україна-ЄС-НАТО для координації зусиль щодо зброї, тренувань, збільшення обсягів роботи оборонної промисловості.

У Гаазі, за словами пана Кулеби, теж плануються переговори щодо зброї, відповідальності, членства України в ЄС та участь в заходах до річниці початку великої війни.

Поїздка до Нью-Йорка пов’язана з Генасамблеєю та Радою безпеки ООН.

«Це буде про коаліцію на підтримку України, Формулу миру Зеленського, а також інші важливі рішення», – зазначив глава зовнішньополітичного відомства.

Зазначимо, що Байден не вперше приїжджає до України. На посаді віцепрезидента США в часи повноважень Барака Обами він приїжджав до нашої країни шість разів.

А ось безпосередньо президенти США здійснювали візити рідко: востаннє таке було ще в 2008 році – тоді приїжджав Джордж Буш-молодший.

Нагадаємо, 8 лютого пан Зеленський виступив у британському парламенті, йому аплодували стоячи.

У Лондоні український президент отримав обнадійливі сигнали від премʼєр-міністра Великої Британії щодо навчання українських пілотів винищувачів. Зеленський також мав аудієнцію у короля Чарльза III, ставши таким чином першим українським президентом, якого прийняв британський монарх.

Схожі публікації

Залишити коментар