В Україні спростили процедуру розмитнення невійськових дронів

від Стожари

Кабінет Міністрів України спростив процедуру митного оформлення дронів цивільного та подвійного призначення.

Про це повідомила Перша віце-прем’єрка — Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні 3 січня 2022. КМУ вніс зміни до власної постанови від 1 березня 2022 № 174 “Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану”.

Зміни до постанови № 174, схвалені Урядом містять такі оновлення: а) військові адміністрації включено до кола кінцевих користувачів, які мають право виписувати гарантійні листи на товари військового призначення; б) для чіткості застосування норм формулювання “нецивільного призначення” замінено словами “військового призначення”, в) позицію “8802” замінено позицією “8806”.

Тепер митне оформлення невійськових БПЛА виконують одразу в місці перетину кордону. Необхідно подати паперову або електронну декларацію.

Головне значення таких новацій – більше не потрібні гарантійні листи від майбутніх користувачів дронів (військових підрозділів).

Проблему додаткових документів, яких вимагали від волонтерів при ввезенні дронів, вирішено однозначно: жодних додаткових документів для ввезення цивільних дронів як гуманітарної допомоги не потрібно, також і гарантійних листів. Завдяки змінам до постанови №174 правила ввезення гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану стають чіткішими і простішими“, – написала Свириденко.

Нагадаємо, волонтери звернули увагу на бюрократичні проблеми, які суттєво ускладнюють завезення дронів. Зокрема, Марія Берлінська звинуватила Держслужбу експортного контролю. За словами волонтерки, ДСЕК фактично закрила ринок дронів у країні, яка воює.

Звернення до держави із вимогою спростити процедуру підписало більше 200 представників волонтерських організацій.

Разом з тим, керівник команди експертів програми Protect Тарас Ємчура зауважив, що зміни до постанови №174 спрощують порядок завезення інших товарів невійськового призначення, якими волонтери забезпечують ЗСУ.

Тепер не тільки БПЛА, але й рації, оптика, приціли (цивільного, або подвійного використання) можна ввозити у якості гумунітарної допомоги спрощеним порядком, тільки задекларувавши їх. Без будь-яких додаткових підтверджень чи листів“, – написав Ємчура.

Схожі публікації

Залишити коментар