Початок роботи Конгресу США 118-складу: що очікувати Україні?

від Стожари

Нагадаємо: у Палаті представників 435 депутатів, і до проміжних виборів минулого року Демократична партія мала там більшість у 220 місць проти 212 у Республіканської (ще три місця лишалися вакантними). У Сенаті натомість обидві партії мали рівну кількість голосів, але в таких випадках рішення на користь демократів забезпечувала віце-президентка Камала Гарріс, яка очолює палату за посадою.

Абсолютно всі авторитетні моделі прогнозування результатів проміжних виборів (приміром, FiveThirtyEight) вважали найімовірнішими два сценарії: повернення Республіканською партією контролю над Палатою представників або і Палатою, і Сенатом.

Це не унікальна ситуація: за останні 100 років лише тричі партіям президентів вдавалося покращити результат на проміжних виборах. Нині ж не на руку Байдену грають високі ціни й вартість життя, а також міжнародна нестабільність через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Під час передвиборчих перегонів, лунали заяви щодо підтримки України, як від республіканців, так і від демократів. Зокрема лідер республіканців у Палаті Представників США Кевін МакКарті заявив, що США не будуть більше виписувати “необмежені чеки” Україні.

А номінований колишнім президентом США Дональдом Трампом письменник та венчурний капіталіст Джей Ді Венс, який за попередніми результатами виборів, отримає місце в Сенаті від штату Огайо, послідовно виступає проти надання допомоги Україні, а також заявляв, що йому “байдуже, що там відбувається”. Венс прийде на заміну іншому республіканцю Робу Портману, який був співголовою Групи підтримки України в Сенаті та підтримував ініціативи на допомогу Україні.

Вже знана своїми контраверсійними висловлюваннями членкиня Палати представників Конгресу США Вікторія Спартц на завершення листопадового інтерв՚ю «Голосу Америки» повністю поділяючи тезу про ніби надання теперішньою демократичною командою президента Дж. Байдена «необмеженого чека» для України, яку, до речі, активно поширюють кремлівські інформаційні ресурси, заявила: «Але Україна все ще має двопартійну підтримку американського народу, і це надзвичайно важливо», але за півтора місяці по тому таки не проголосувала за відповідний пакет американської допомоги для України на 2023 р. ?!

У контексті зовнішньополітичних та безпекових питань, що є преференцією Сенату США варто згадати про перемогу в ході другого туру голосувань 6 грудня 2022 року на проміжних виборах у американському штаті Джорджія демократ Рафаель Ворнок зміг переобратися до Сенату та переміг республіканця Гершела Вокера, таким чином посиливши позиції Демократичної партії.

Рафаель Ворнок

З певними застереженням, але можна говорити: Демократична партія впоралася значно краще, ніж їй прогнозували, особливо російські пропагандистки та “агенти впливу” в тих же США.

Цей результат закріплює за Джорджією статус штату, який, безсумнівно, відіграватиме важливу роль на президентських виборах 2024 року, Демократи за останні два роки виграли троє перегонів до Сенату в колишньому оплоті республіканців, а президент-демократ Джо Байден лідирував у штаті у 2020 році.

При цьому поразка Вокера також є невдачею для екс-президента Дональда Трампа, який прагне отримати номінацію від республіканців, щоб знову балотуватися в Білий дім у 2024 році. Трамп підтримав Вокера та десятки інших відомих республіканців на проміжних виборах цього року. За приблизними підрахунками, 45-ий президент США так чи інакше підтримав понад 330 кандидатів на проміжних виборах різних рівнів. Багато з них, як не дивно, підтримують теорію змови про “вкрадені” президентські вибори 2020 року.

Однак обіцяна “червона хвиля” так і не прийшла. Далеко не всі підтримувані Трампом кандидати здобули перемогу: на виборах до Сенату від Пенсильванії програв лікар та ведучий популярної в США телепередачі Мехмет Оз, за якого 45-ий президент активно агітував – до того ж перемогу отримав демократ Джон Феттерман, який досі оговтується від наслідків перенесеного у травні інсульту. Аналогічно сенатське крісло не здобув Дон Болдук у Нью-Гемпширі.

Завдяки перемозі Ворнока демократи наступні два роки матимуть більшість місць у верхній палаті Конгресу – 51 проти 49. Маючи в запасі додатковий голос, демократи, можливо, тепер не завжди потребуватимуть співпраці сенаторів-центристів Джо Манчіна та Кірстен Сінеми, які часто розходилися зі своєю партією, коли демократи намагалися просунути амбітний законодавчий порядок денний Байдена протягом останніх двох років.

Однак вони зіткнуться з більш серйозною перешкодою в Палаті представників США. 3 січня 2023 року розпочав роботу новий 118-й склад Конгресу. Засідання обох палат Конгресу – Сенату та Палати представників – розпочинається з голосування в Палаті за свого наступного спікера. Очікується, що ним буде Кевін МакКарті з Каліфорнії, але республіканці не готові підтримувати його кандидатуру одностайно. Після того, як складе присягу спікер, її складують новообрані та чинні законодавці з обох палат, щоб розпочати нову сесію.

Як зауважують оглядачі газети The Hill, обрання спікера може тривати кілька днів, якщо МакКарті не виграє в першому турі голосування, відповідно затягнеться і складання присяги решти законодавців. Уперше до присяги приведуть 82 нових членів Палати представників: 47 республіканців і 36 демократів.

Хоча Республіканська партія отримала контроль над Палатою представників від демократів на проміжних виборах у листопаді, її перевага є мінімальною. Республіканці отримали 222 з 435 місць, що є лише на чотири голоси більше, ніж 218, необхідних для отримання більшості.

І у зовсім несподіваному контексті українська тема постала кілька тижнів тому, коли в США спалахнув скандал навколо новообраного члена Палати представників від Республіканської партії Джорджа Сантоса.На осінніх виборах до Конгресу 34-річний республіканець Джордж Сантос, американець бразильського походження, зумів зайняти крісло представника Демократичної партії, члена Палати представників США Томаса Суоцці. Для Республіканської партії такий результат битви за третій виборчий округ Нью-Йорка став однією з перемог, які дозволили опонентам Джо Байдена відвоювати у демократів більшість у Палаті представників.

Джордж Сантос

Зокрема, описуючи історію своєї сім՚ї, Сантос оздобив її безліччю вражаючих подробиць. Він описав себе як “сина іммігрантів, які приїхали в США в пошуках американської мрії”. Політик розповідав, що має єврейське походження, а його бабуся та дідусь по материнській лінії у роки Другої світової війни нібито втекли з України від Голокосту – спочатку в Бельгію, а згодом в Бразилію. Там і народилася його мати (батько Сантоса – бразилець нібито ангольського походження).

Для Республіканської партії це серйозний політичний скандал напередодні старту роботи оновленого Конгресу США, де нові конгресмени приймуть присягу 3 січня 2023 року, а Ненсі Пелосі поступиться молотком спікера Палати представників республіканцям. У Сенаті США більшість залишається за демократами.

І на завершення, певний оптимізм у середньостроковій перспективі від результатів президентських виборів в США 2024 року для України надає загострення боротьби в таборі Республіканської партії за номінування майбутнім кандидатом в президенти. Губернатор штату Флорида республіканець Рон ДеСантіс скорочує відрив від відомого своїм позитивним ставленням до путіна екс-президента США Дональда Трампа щодо кількості прихильників його як потенційного кандидата на президентських виборах 2024 року від Республіканської партії. В листопаді минулого року позиції губернатора Флориди на гіпотетичних праймеріз 2024 року покращилися від початку жовтня на 11 пунктів, сягнувши 28%.

Підтримка Трампа упала на 9 пунктів – до 46 %. Хоча Трамп все ще має двозначну перевагу перед ДеСантісом, однак опитування свідчить про ослаблення позицій екс-президента. Загалом підтримують Трампа 44 % виборців, тоді як майже половина – 49 % – ставляться до нього негативно Трамп оголосив минулого тижня, що знову домагатиметься згоди республіканців на висунення його кандидатом у 2024 році.

Дональд Трамп

Крім вже згаданого правого губернатора Флориди Рона Десантіса, який остаточно перетворив штат на республіканську “цитадель” ще є більш помірковані Ніккі Гейлі (колишня губернаторка Північної Кароліни, яка за часів Трампа була послом при ООН) чи Крісті Ноем (чинна губернаторка Південної Дакоти).

Якщо спробувати спрогнозувати, яким буде новий Конгрес для України, можна зробити такий обережний висновок: допомога не припиниться, але її ухвалення може сповільнитися. При цьому вагомих підстав сумніватися у підриві двопартійної підтримки України у США немає.

Привид трампізму, хоч і дуже помітний, поки що, схоже, лишається саме привидом. А небайдужий йому привид путінізму вже десятий місяць методично викидають з української землі героїчні ЗСУ, серед іншого, використовуючи потужну американську військову допомогу!

Тим часом робота 118-го складу Палати представників розпочалася із несподіванки. Замість демократки Ненсі Пелосі, Спікером Палати представників мав стати республіканець Кевін МакКарті. Але він не отримав посаду після того, як 19 крайніх правих республіканців відмовилися від своєї підтримки. Набрав лише 203 голоси (з 218). Навіть символічний кандидат від демократів набрав навіть більше (212).

Це вперше за століття, коли нижня палата Конгресу не змогла обрати лідера під час першого голосування. Опозиція в середині республіканців об՚єдналися за Джима Джордана, хоча йому не вистачає підтримки решти фракції.

Голосування триватиме до обрання спікера, певно нагадуючи часи спікеріад у Верховній Раді України 1990-2000 – х років?!

Джерела:

1. Вибори у США: демократи отримали в Сенаті перевагу в один голос. Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3619272-desantis-skorocue-vidstavanna-vid-trampa-ak-kandidat-na-majbutnih-viborah-vid-respublikanciv.html

2. Герасименко Я. У США демократи змогли отримати перевагу в Сенаті. Режим доступу: https://hromadske.ua/posts/u-ssha-demokrati-vpershe-za-dva-roki-zmogli-otrimati-perevagu-v-senati

3. ДеСантіс скорочує відставання від Трампа як кандидат на майбутніх виборах від республіканців. Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3619272-desantis-skorocue-vidstavanna-vid-trampa-ak-kandidat-na-majbutnih-viborah-vid-respublikanciv.html

4. Лісунова К. Конгресвумен Вікторія Спартц. Чого чекати Києву, якщо республіканці здобудуть більшість в Конгресі США? Ексклюзивне інтерв՚ю. Режим доступу: https://ukrainian.voanews.com/a/viktoria-soarts-respublikantsi-demokraty-pidtrynka-ukrainy-promijni-vybory-kongres-kongresvoomen/6830295.html

5. Павлюк О. Пастори проти футболістів, астронавти проти капіталістів. Хто переміг на виборах у США. Режим доступу: https://hromadske.ua/posts/pastori-proti-futbolistiv-astronavti-proti-kapitalistiv-hto-peremig-na-viborah-u-ssha

6. США: результати виборів 2022.Режим доступу: https://www.google.com/search?q=%D0%B2%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81+2022&oq=&aqs=chrome.0.69i59i450l8.226193j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

7. Чурікова Н., Лісунова К. Конгрес обирає нового спікера Палати представників. Які наслідки зміна влади може мати для американської підтримки України? Режим доступу: https://ukrainian.voanews.com/a/novyi-konhres-ukraiina/6902584.html

Василь Гулай, доктор політичних наук, професор,
завідувач кафедри міжнародної інформації
Національного університету «Львівська політехніка» / голова правління ГО «Центр інформаційно-комунікативного менеджменту»

[email protected]

Схожі публікації

Залишити коментар