Підрив «Північного потоку». Хто за цим стоїть і кому це вигідно

від Стожари

27 вересня на газопроводах Північний потік і Північний потік-2 раптом сталося три аварії. Світова преса активно обговорює хто за цим стоїть і кому це вигідно.

Як виявилося, три з чотирьох труб, з яких складаються ці потоки, було підірвано. За даними Морського управління Данії, на обох газопроводах виявили відразу три витоки газу: один у водах Швеції та два – Данії. У трьох випадках аварії виникли поблизу острова Борнхольм, де зберігаються боєприпаси та отруйні речовини часів Другої світової війни.

Цікаво, що витік газу з «Північного потоку» стався через день після того, як влада Норвегії закликає до пильності через появу нерозпізнаних безпілотників поблизу нафтових і газових платформ. В липні Королівський флот Великої Британії виступив з нехарактерно детальною заявою, в якій йшлося про те, що британські сили стежили за російськими субмаринами до норвезького узбережжя.

Пікантності ситуації додає й той факт, що газопроводи вже не качали газ. У море вийшов технічний газ із труб. Північний потік — 2 так і не запустився через санкції, а Північний потік — 1 був зупинений самими росіянами.

Поки що у європейських чиновників не існує консолідованої позиції, хто в цій аварії винний – одні кажуть, що це саботаж, інші – вимагають дочекатися результатів розслідування. За даними Financial Times, причини аварії досліджують уряди Данії та Швеції. Саме території цих країн найближче розташовані до місця інциденту.

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен вже назвала ці вибухи умисною і «дуже серйозною» атакою.

Шведський прем’єр-міністр Магдалена Андерссон також сказала, що «це був умисний вчинок, швидше за все, диверсія». Інші ж європейські лідери, заявили, що витоки на двох російських газопроводів, ймовірно, є результатом саботажу, і пообіцяли вжити рішучих заходів для продовження розслідування.

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван також говорив зі своїм данським колегою про “очевидний саботаж”, заявивши, що США підтримують зусилля з розслідування.

У декларації Високого представника ЄС Жозепа Борреля з приводу інциденту на газопроводах «Північний потік – 1» та «Північний потік – 2» йдеться про те, що вся наявна інформація вказує на те, що ці витоки стали результатом навмисних дій.

«Європейський Союз глибоко занепокоєний пошкодженнями трубопроводів «Північний потік» 1 та 2, що спричинило витік у міжнародних водах Балтійського моря. Занепокоєння щодо безпеки та охорони довкілля є пріоритетом. Ці інциденти не були випадковими, та вражають всіх нас», – йдеться у документі.

«Ми будемо підтримувати будь-яке розслідування, що спрямовано на отримання повної ясності, що трапилося і чому, і ми здійснимо подальші кроки для підвищення нашої стійкості у енергетичні безпеці. Будь-які навмисні переривання Європейської енергетичної інфраструктури є повністю неприйнятними, та зустрінуть рішучу та об’єднану відповідь», – наголошується у декларації Високого представника ЄС.

Причини, через які сталися пошкодження, ще не встановлені. Водночас німецьке видання Der Spiegel, повідомило, що ще кілька тижнів тому Центральне розвідувальне управління США попереджало уряд Німеччини про можливі напади на газопроводи у Балтійському морі. А німецьке видання Tagesspiegel висунуло припущення, що за аваріями на газопроводах могла стояти саме Росія. Зокрема, газета посилається на інсайдера, який готує для німецького уряду аналітику.

Схожої думки й “німецькі офіційні особи”, на яких посилається Financial Times. За словами Глойстайна з Eurasia Group, Північні потоки будували з товстих сталевих труб, які покриті бетоном. Так розробники намагалися запобігти “випадковим пошкодженням”, що, можливо, і дало привід прем’єр-міністерці Данії Метте Фредеріксен вважати, що ці аварії – результат навмисних дій. Ймовірно, спецпризначенців або підводного човна, висуває версію співрозмовник Tagesspiegel. 

Схожі публікації

Залишити коментар