Українська мама Майка Тайсона. Як емігрантка всиновила й виховала легенду боксу

від Стожари

Майк Тайсон – культове ім’я для тих, хто познайомився зі світом професійного боксу в 80-90-х. Великий і жахливий. Найскандальніший. Найвідоміший. Довгий час найбільш високооплачуваний. Хоча з усіх чудових епітетів досить уже того, що до сих пір Майк – наймолодший в історії чемпіон світу у важкій вазі (в 20 років). Сьогодні, згадаємо про те, що пов’язує Тайсона з Україною.

«СЛАВНА УКРАЇНКА», ЯКА ВИХОВАЛА «ЗАЛІЗНОГО МАЙКА»

Рік 2014-й. Росія окупувала Крим, почала війну на Донбасі. Влітку в Нью-Йорку на кінофестивалі Tribeca Тайсон представляв документальний фільм про себе. На червоній доріжці спілкувався з пресою. Що саме його запитали журналісти з Росії, невідомо, але варто було їм сказати, звідки вони, Майк відрізав: «Забирайтеся геть з України!». Після чого розвернувся і пішов.

На відміну від багатьох американців, які до сих пір не особливо розрізняють Україну і Росію і тим більше не вникають в наші справи, боксер знав, про що говорить. Адже по суті виховала його уродженка Тернопільщини, що стала для «Залізного Майка» прийомною матір’ю і найближчою людиною на довгі роки. Це Камілла Евалд, уроджена Еващук – цивільна дружина тренера Каса Д’Амато, який направив неприборкану агресію вуличного хулігана в чемпіонське русло.

Камілла Еващук народилася на Галичині, на Тернопільщині, а стала мамою американської зірки спорту, легендарного, скандального Майка Тайсона. Її батьки – Гнат і Настя Іващуки перед Другою світовою війною емігрували до США та згодом змінили прізвище на більш звичне для тих країв – Евальд.

Вже дорослою Камілла познайомилася з відомим нью-йоркським тренером з боксу Касом Д`’Амато. Він брав хлопців з неблагополучних сімей та докладав усіх зусиль, щоб зробити з них не лише боксерів високого рангу, але й просто гідних людей. Та розборки з мафією змусили тренера виїхати з Нью-Йорка, тож він перебрався подалі – за 160 км в будинок Камілли. До речі, у вікторіанському стилі на 14 кімнат! Як він з’явився у доньки емігрантів, історія замовчує, але відомо, що сюди Д’`Амато селив найкращих вихованців, а боксерський зал тренер облаштував на горищі поліцейського відділку.

Майк Тайсон потрапив до рук тренера в 13 років просто зі школи для малолітніх злочинців. Юнак добре вправлявся кулаками і вже після першого спарингу почув: «Якщо слухатимеш мене, зроблю з тебе наймолодшого чемпіона в світі у суперважкій вазі».

Камілла Евальд замінила Тайсону рідну матір

Поза тренуваннями, де головним був Д’Амато, юними боксерами займалася Камілла. Галичанка тримала дисципліну, впровадивши в будинку чіткі правила та обов’язки для кожного мешканця. Майк Тайсон відповідав за викидання сміття і дуже не любив цього робити. До речі, за перший рік він утікав від Д`’Амато тричі:) 

Проте Камілла Евальд зовсім не була жорсткою у своєму ставленні до хлопців: вона вчила їх читати та писати, користуватися столовими приборами, завжди частувала чимось смачненьким, піклувалася про них та слухала про всі проблеми. Тайсону вона допомогла побудувати клітку для голубів, біля яких хлопець проводив увесь вільний від тренувань час, адже дуже любив цих птахів.

Уже в 1981 році Камілла Евальд та Кас Д`’Амато вирішили всиновити 15-річну майбутню легенду. Рідна мати Майка не мала часу та можливості виховувати хлопця, тож не заперечувала, а батько давно покинув сім’ю.

Після смерті біологічної матері Тайсон попросив дозволу називати Каміллу мамою – та, звісно, погодилася

Саме Камілла дожила до тріумфу боксера, а Кас Д’Амато помер від рідкісної пневмонії за рік до першої перемоги Тайсона, так і не побачивши, як прийомний син стає чемпіоном.

А Камілла була поруч із Майком і під час чемпіонства, злетів та перемог, і в скрутні часи ув’язнення, звинуваченнь у зґвалтуванні, розлучення, вживання наркотиків та депресії. Як справжня мати вона завжди ставала на його захист: «Ви ставитеся до нього, ніби він машина, а не людина з душею». І коли весь світ був проти Тайсона, на нього завжди чекала його кімната в будинку Камілли Евальд, куди він міг приїхати навіть посеред ночі.

Коли спортсмен створив власну сім’ю, Камілла стала ще й чудовою бабусею для його дітей: Майк часто привозив до неї малих. Камілла Евальд пішла з життя у 96 років. Тайсон не міг стримати емоцій і зазначав, що йому пощастило відчути материнську любов, підтримку, турботу й благословення цієї прекрасної жінки. 

Тайсон завжди з вдячністю і повагою каже про українську маму:

Камілла була прекрасною помічницею для Каса в усіх справах. Вона дбала про будинок і про все, що нам було потрібно. Я завжди підтримував її. Вона була мені матір’ю.

Коли Тайсон в рекламних цілях приїжджав до Києва в 2019-м, навіть розплакався, згадуючи свою прийомну «білу маму».

Вперше Майк Тайсон відвідав Україну в 2005 році. На своїй 40-метровій яхті він зайшов до Ялти і Одеси з приватним візитом. Потім приїхав до Києва.

Віталій Кличко влаштував йому публічну екскурсію по Києву

«Залізний Майк» був зворушений: “Я не знаю, чому американці нічого не знають про українців, адже це дуже щира і привітна нація. Це неймовірно – бачити стільки доброзичливих осіб. Все це навіть трохи схоже на утопію”.

Є багато сміливих, відважних, самовідданих українок, які прославили нашу країну на увесь світ: це й Ізидора Косач, наймолодша сестра Лесі Українки, і Роксолана, і Мілена Рудницька, яка розповіла світу про Голодомор! Нам є ким пишатися.

Схожі публікації

Залишити коментар