Тарас Шевченко і США: Про культурні зв’язки наших країн нагадали американські дипломати

Посольство Сполучених штатів Америки в Україні у 207-й день народження Тараса Шевченка нагадало про його зв’язки з США та дружбу з афроамериканським актором Айорою Олдріджем.

Про це заступник аташе з питань освіти та культури Скот Вітмор розповів у відеоролику, оприлюдненому у Твітер.

Він зазначив, що поет і актор познайомилися у Петербурзі, куди Айра приїхав з гастролями у 1858 році.

«Не знаючи спільної мови, Тарас і Айра спілкувалися за допомогою мистецтва і, кажуть, їм це добре вдавалося. У 2014 році випускниця програми ім. Фулбрайта Вірляна Ткач за підтримки посольства США в Україні поставила виставу «Темна ніч, Ясні зорі» про знайомство Тараса з Айрою Олдріджем», – сказав Вітмор.

Заступник аташе з питань освіти та культури також нагадав, що посольство США в Україні через Фонд послів зі збереження культурної спадщини допомогло повернути до України з США багато листів, документів, малюнків Шевченка, а також рукописний «Кобзар». Він поінформував, що на гроші цього гранту цінні папери Тараса Шевченка були відреставровані, для них було створено каталог.

Пан Вітмор також відзначив, що пам’ятники видатному українському поетові встановлено в столиці США Вашингтоні та ще у кількох великих і малих містах країни.

“Культурний та історичний зв’язок між нашими двома країнами дуже тісний”, – акцентував заступник аташе з питань освіти та культури.

Як повідомлялося, новий посол України в США Оксана Маркарова назвала вступ України до НАТО одним з пріоритетних завдань, якнайшвидше виконання якого можливе за підтримки Сполучених Штатів.

Схожі публікації

Залишити коментар