Від Дня Народження Миколи Леонтовича – 143 роки!

від Комарі Альберт

Сьогодні весь світ відзначає День Народження Миколи Леонтовича. Відомий композитор народився 143 роки тому.

Всесвітню славу композитору, хоровому диригенту, педагогу та збирачу фольклору приніс український “Щедрик”. Пісня, записана та аранжована Леонтовичем, відома світу під назвою “Колядки дзвонів” (“Carol of the Bells”).  

Вперше знаменитий “Щедрик” почула київська публіка в 1916-му у виконанні хору Київського університету. А вже через 5 років хор Кошиця виконував пісню в Карнеґі-холі у Нью-Йорку.  

У 1923-му під час гастролей колективу Південною Америкою “Щедрик” почули у Бразилії, Аргентині, Перу, Чилі, Колумбії, Венесуелі, Кубі, а на мексиканській арені “Пляса де Торос” було 36 тисяч осіб.   У “Колядці дзвонів” усього чотири звуки. Але Леонтовичу вдалося настільки майстерно обробити пісню, яка виникла ще, як вважають, в дохристиянські часи, що вона заполонила світ.  

Усього в композитора понад 150 музичних творів. Серед них багато й інших відомих – “Дударик”, “Ой пряду, пряду”, “Козака несуть”, “Мак”.

23 січня 1921 року в домі свого батька у селі Марківка на Вінничині пострілом з рушниці вбито композитора і хорового диригента Миколу Леонтовича.

Подробиці цього злочину, який кілька десятиліть радянська пропаганда покладала спочатку на невідомого грабіжника, а потім – на «петлюрівців», вдалось з’ясувати лише у 1990-і роки.

Як повідомлялося, у Празі на 94-му році життя відійшла у вічність відома скульпторка Марія Леонтович-Лошак, яка була небогою Миколи Леонтовича. У радянські часи батьки пані Марії через утиски влади іммігрували до тодішньої Чехословаччини. У європейській країні жінка досягла успіху у мистецтві, ставши відомою скульпторкою.

Пропонуємо подивитись відео, як пластуни завітали із колядками до племінниці Леонтовича. Родичка композитора так розчулилася виконанням пісні, що розплакалася…

Також, редакція порталу української діаспори “Стожари”, відібрала найрізноманітніші версії виконання «Щедрика». Пропонуємо слухати

Схожі публікації

Залишити коментар