Віденський фестиваль скасував виступ диригента з російським громадянством після критики Оксани Линів

від Стожари


Віденський фестиваль скасував виступ грецького диригента з російським громадянством Теодора Курентзиса після критики української диригентки Оксани Линів.

Про це повідомляє The New York Times.

Віденський фестиваль — престижна музична подія, що збирає провідних виконавців класичної музики. Програма фестивалю, що триватиме з травня по червень, викликала незадоволення і дискусії.

Повномасштабна війна Росії проти України мала бути однією з фокусних тем фестивалю. Теодор Курентзис мав виступити із SWR — Симфонічним оркестром Південно-західного німецького радіо. Курентзис є головним диригентом цього оркестру.

Міло Рау, художній керівник фестивалю, сказав, що Курентзиса запросили виступити, бо Рау зацікавила ідея почати розмову про мистецтво під час війни. Грецький диригент мав зіграти на фестивалі “Воєнний реквієм” Бенджаміна Бріттена.

Українська диригентка Оксана Линів розкритикувала наявність у програмі фестивалю Курентзиса. На її думку, така участь є нечутливою та ігнорує страждання українців.

Линів також запросили виступити на фестивалі: вона має керувати Київським симфонічним оркестром та Національним хором України для виконання ораторії українського композитора Євгена Станковича “Кадиш-реквієм”, написаної на згадку про вбивство нацистами євреїв у 1941 році під Києвом.

Після критики виступ Курентзиса скасували, Линів зазначила: “Ми раді, що Віденський фестиваль знайшов рішення, і ми дуже раді, що нарешті можемо виконати «Кадиш-реквієм “Бабин Яр”» у Відні”.

Водночас програмна директорка SWR Анке Май заявила, що шкодує про рішення Віденського фестивалю скасувати концерт Курентзиса і SWR. Вона вважає, що Курентзис з оркестром “надсилає меседж, який не можна сприйняти неправильно”, оскільки вибір “Воєнного реквієму” є “закликом до миру”.

Курентзис у 2014 році отримав російський паспорт від президента Росії Владіміра Путіна. Він став відомим завдяки тому, що створив та керував російським колективом MusicAeterna, що базується в Новосибірську. Колектив мав спонсорські стосунки з банком VTB, проти якого санкції ввели країни ЄС, США, Україна, Велика Британія, Швейцарія, Канада, Австралія, Японія та Нова Зеландія. Також Курентзис здобув освіту в Росії. Він не коментував повномасштабне російське вторгнення.

Схожі публікації

Залишити коментар