Грантова програма, що допоможе музикантам, котрі постраждали під час війни з боку Росії, придбати інструменти

від Стожари

Нищення української культури під час широкомасштабної терористичної війни Росії – це не випадковість, бо варварська РФія вже сотні років намагається стерти самобутню українську культуру, а кількасотрічні цілеспрямовані зусилля із винищення усього видатного: культурних установ, особистостей і культурної пам’яті.

Освітньо-концертна платформа сучасної академічної музики Kyiv Contemporary Music Days (KCMD) приймає заявки на програму Instrumental, яка надасть кошти музикантам на придбання, ремонт або обслуговування музичних інструментів. Програма передбачає надання фінансової підтримки у розмірі до 5200 євро.

«Instrumental є підпрограмою Фонду підтримки української академічної музичної спільноти KCMD, що діє з березня 2022 року. Аналізуючи потреби, що виникали протягом роботи Фонду, ми виявили, що багато музикант_ок, які були змушені переїхати через війну, потребують допомоги у придбанні музичних інструментів для продовження своєї професійної діяльності. Інструменти важливі не лише для виконав_иць: вони необхідні також у навчальному процесі та для написання музики (наявність або відсутність певних інструментів в Україні безпосередньо впливає на здатність українських композитор_ок створювати твори для цих інструментів). Тому запит на музичні інструменти виходить далеко за межі персональних потреб музикант_ок — це інфраструктурна проблема» – Лесь Виноградов, керівник програми Instrumental.

З 05.12.2023 року подаватися на програму Instrumental можуть фахівці у сфері академічної музики в Україні: виконавці, композитори, музикознавці, викладачі тощо. У поняття «інструмент» входять власне музичні інструменти, програмне забезпечення та інші технічні засоби, необхідні для професійної діяльності у сфері академічної музики. Гранти можуть бути використані на придбання нового або вживаного інструмента та аксесуарів до нього, а також на ремонт, реставрацію, обслуговування та покращення наявного інструмента. Програма Instrumental передбачає покриття як повної вартості інструмента, так і частини вартості за умови, що заявник має кошти на покриття решти суми.

Заявки на участь у програмі Instrumental приймаються до 22 січня 2024 року через онлайн-форму на вебсайті KCMD.

Оголошення про результати відбору планується на початку березня 2024 року. Розгляд та оцінювання заявок здійснюватиме Рада, що складається з українських фахівців у сфері академічної музики. Критерії відбору включають обґрунтованість потреби у конкретному інструменті, активну професійну діяльність у сфері академічної музики, професійні досягнення та потенціал заявника для презентації України на міжнародному рівні.

Щоб взяти участь у програмі, заявники повинні бути повнолітніми, мати громадянство чи резидентство в Україні та подати документи про підтверджений досвід у сфері професійної академічної музики.

Докладніше – на сайті Держмистецтв.

Схожі публікації

Залишити коментар