Андрій Гукалюк: «Робота в дистанційному режимі вимагає підвищення відповідальності як з боку викладачів, так і з боку студентів»

від Стожари

Сьогодні, 30 жовтня, вже 228-й день карантину. Безперечно, кожного з нас цікавить, що діється в нинішніх умовах у школах, в університетах.

Про те, як відбувається навчання в конкретному науковому закладі, розмовляємо з першим проректором Львівського національного університету імені Івана Франка – кандидатом економічних наук Андрієм Гукалюком.

То як виглядає нині навчання? Чому віддає перевагу Університет: заняттям в авдиторіях чи онлайн-навчанню?

Зараз, за наказом ректора, у нас карантин до 31 грудня. Але навчання в нас відбувається в онлайн-режимі (до 15 листопада – за розпорядженням МОН). Єдине – дозволено певним категоріям студентів приходити в корпус Університету для завершення написання магістерських робіт. В основному – це стосується тих спеціальностей, де потрібно проводити лабораторні дослідження – біологія, хімія, фізика, електроніка та ін. Це – для магістерки. А для бакалаврату дозволено в окремих випадках проводити заняття у формі консультацій – для проведення лабораторних досліджень.

Яка наука переважає – гуманітарна чи технічна науки?

Гуманітарна наука. Бо там студентів більше – на юридичному, на факультеті іноземних мов, економічному факультеті. Заняття з іноземних мов – усі в онлайн-режимі, для всіх студентів. Маємо вже досвід роботи в такому режимі. У другому семестрі 2019/2020 навчального року проводили як заняття в онлайн-режимі, так і сесію екзаменаційну. А також – і підсумкову атестацію.

  • А взагалі робота в дистанційному режимі вимагає підвищення відповідальності як з боку викладачів, так і з боку студентів. Ми поступово оснащуємо та пристосовуємо наші авдиторії та лабораторії до можливостей проведення занять викладачами (відеозапис, онлайн-трансляція).
  • Чи контактуєте з владою – міською, обласною?
  • Ми в своїй роботі використовуємо як рекомендації і накази МОН, так і розпорядження органів місцевої влади, зокрема – департаменту освіти і науки ЛОДА. Зокрема це стосується і протиепідеміологічних заходів.
  • Як працюється з першокурсниками?
  • Для першокурсників в перші місяці організовуємо заняття в звичайному авдиторному режимі. Вони спочатку відвідували всі заняття, а потім, поступово, була проведена адаптація до тимчасового переходу на дистанційне навчання. Зокрема, знайомство та налагодження контактів з викладачами, адміністраціями факультетів, технічна допомога. Для кожного студента було створено корпоративну електронну пошту, яка є необхідною для доступу до всіх електронних ресурсів Університету та для участі в заняттях в онлайн-режимі.

Оскільки є досвід проведення сесій в такому форматі, в нас всі журнали, відомості та інша документація ведеться в електронному форматі за допомогою сучасних інформаційних систем і технологій. Кожен викладач, кожен студент має електронний кабінет, який дає змогу в онлайн-режимі виставляти результати поточного та підсумкового контролю. Зразу заповнюємо електронний журнал, інформація з якого одразу ж потрапляє в електронний кабінет студента.

  • Які настрої у студентів?
  • Студенти дуже хочуть повернутися в авдиторії.
  • А колись…
  • Тоді не хотіли, а тепер – хочуть. І з розумінням тепер ставляться до тимчасових обмежень, спричинених covid-ситуацією.
  • На якому факультеті найбільші проблеми?
  • Усі факультети вже підготовлені до цього режиму. Є, звичайно, певні особливості (скажімо, коли вимагається проведення занять в лабораторіях, чи проведення занять на факультеті культури і мистецтв).
  • Як, на Вашу думку, впливає пандемія на стан держави?
  • Не можна, звісно, сказати, що це є дуже добре. Бо економіка страждає. Нові виклики до сфери охорони здоров’я. На сферу освіти впливає негативно, бо немає прямого контакту: викладач-студент. Не завжди в онлайн можна донести до студента певні особливості тої чи іншої дисципліни, необхідних компетентних навичок.
  • Чи є контакти Університету на міжнародному рівні?
  • Так. Є підписані угоди з більш ніж 100 університетами у всьому світі. Найбільше – з Німеччиною, Польщею. Філологи – з університетами Китаю, арабського світу, зі Словаччиною. Що стосується іноземних мов – то з Німеччиною, США.

Ситуація з Covid дає можливість і розширює міжнародні зв’язки, адже існує можливість проведення онлайн-конференцій практично з університетами всього світу. Зокрема, викладачі Університету беруть участь у міжнародних конференціях, міжнародному стажуванні в онлайн-режимі, в різноманітних процесах академічної мобільності.

  • З якого регіону найбільше студентів в Університеті?
  • Найбільше студентів із західного регіону. Однак, в останні 3-4 роки зростає кількість студентів з Центру, Півдня та Сходу України, оскільки вступ відбувається з допомогою подання заяв в електронній формі. Нині – 25-40% студентів – із західного регіону. Однак треба зазначити, що ситуація з Covid впливає таки на ці процеси, оскільки батьки не дуже охоче відправляють своїх дітей в інші райони.
  • Чи приділяє увагу влада, якщо потрібно вирішувати певні проблеми, пов’язані, скажімо, з приміщеннями, гуртожитками?
  • Університету виділено кошти на будівництво нового гуртожитку, оскільки кількість іногородніх студентів з кожним роком зростає. І з західного регіону, і з Харкова чи з Сум. Такі кошти виділяються для Університету.
  • Як на студентів та викладачів впливає нинішня ситуація?
  • Всі очікують завершення тої пандемії – адже хочеться якнайшвидше повернутися до докарантинного життя. Студенти беруть активну участь в онлайн-режимі, зокрема – в проведенні вступної кампанії, залучаються до різноманітних промоцій Університету.
  • Чи відчувається значна різниця між студентами, що вчилися 20-30 років тому, і нинішніми?
  • Так. Зараз студенти інші, є більш вимогливими до процесів. І розвиток цифрових технологій сприяє тому, що студенти мають необмежений доступ до різноманітних ресурсів новітнього характеру. Однак це ставить перед ними вимоги до необхідності самостійної роботи. І в цьому їм активно допомагають викладачі. Теперішні студенти є набагато більше підготовлені, ніж 1990-2000-х років. Студенти нині мають значно більше можливостей в рамках високої мобільності на навчання, стажування в закордонних університетах. Зараз – онлайн, а колись їздили в Китай, Іран і т.д.

В часи пандемії Університет жорстко дотримується карантинних обмежень, передусім щодо пропускного режиму на територію та в корпуси Університету, зокрема – в гуртожитки. Постійно проводиться прибирання приміщень. Проводимо роботу з персоналом, зі студентами. Сподіваємось на повернення до звичного режиму.

  • І коли?
  • Досить тяжко це спрогнозувати… Головне, щоб студенти відвідували заняття онлайн. Вони, як бачимо, таки хочуть здобути знання. І ми мусимо їм в цьому плані допомагати. Що ми, власне, й робимо.

Спілкувався Богдан Залізняк,

керівник пресцентру

наукової журналістики ЗНЦ

НАН України і МОН України,

член НСПУ і НСЖУ

м. Львів

Схожі публікації

Залишити коментар