«Обстріли медичних закладів в Україні є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права», – із заяви представника ООН

від Стожари

ЗАЯВА ГУМАНІТАРНОЇ КООРДИНАТОРКИ В УКРАЇНІ ДЕНІЗ БРАУН ЩОДО ОБСТРІЛУ ЛІКАРНІ У ХЕРСОНІ

«Неприйнятний обстріл сьогодні [01.08.2023 – ред.] лікарні в Херсоні — це ще один приклад жахливих наслідків вторгнення Російської Федерації для мирних мешканців України. Немає порятунку навіть для тих, хто надає найважливіші послуги людям, життя яких зруйнувала війна.

Сьогодні в лікарні, критично важливій цивільній установі, загинув молодий лікар, який тільки розпочинав свою кар’єру; наскільки мені відомо, це був його перший робочий день. Думками я з його родиною та колегами. Також, за даними Моніторингової місії ООН з прав людини, отримали поранення й інші медичні працівники. Я бажаю їм швидкого одужання.

З початку повномасштабної війни в лютому 2022 року Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила понад 1 000 випадків, коли постраждали медичні працівники, пацієнти та медичні установи чи активи в Україні. Це понад 60 % усіх таких випадків у світі. Це вкрай негативно впливає на можливість людей отримувати необхідні медичні послуги у той час, коли це найбільше потрібно. У деяких східних та південних областях України, зокрема на Херсонщині, неможливо отримати послуги через те, що працює лише менш ніж половина медичних закладів.

Медичні працівники та заклади охорони здоров’я мають особливий захист згідно з нормами міжнародного гуманітарного права. Обстріли та удари по ним є серйозним порушенням».

Прес-реліз опублікований на сайті «Організація Об’єднаних Націй. Україна»

Схожі публікації

Залишити коментар