Хорватія підтримує проєкт ООН з розмінування родючих українських сільськогосподарських земель

від Стожари

Україна потребуватиме щорічно 200-300 мільйонів доларів протягом п’яти років на розмінування своєї території та її очищення від наземних мін. Цю операцію можна буде порівняти з розмінуванням Європи після Другої світової війни, переконані експерти ООН.

Хорватія підтримала проєкт ООН з розмінування родючих сільськогосподарських земель в Україні внеском у мільйон євро. Уряд країни виділив ці гроші Всесвітній продовольчій програмі ООН (ВПП), щоб допомогти фермерам і виробникам продуктів харчування відновити роботу в регіонах, які найбільше постраждали внаслідок війни, розв’язаної Росією проти України. Про це у понеділок, 31.07.2023, повідомили в DW з посиланням на сайт Всесвітньої продовольчої програми ООН .

Угоду підписав міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грлич Радман на зустрічі з директором ВПП ООН в Україні Метью Холлінгвортом та міністеркою економіки України Юлією Свириденко. Метою проєкту є обстеження родючих сільськогосподарських земель України на наявність мін та інших вибухонебезпечних предметів, розмінування їх для відновлення виробництва продуктів харчування і підтримання життєдіяльності сільських громад. Крім того, він передбачає надання підтримки фермерам у відновленні ґрунтів та сільськогосподарського виробництва після того, як землі будуть визнані безпечними.

Як зазначили в ВПП ООН, робота вже ведеться в Харківській області, а в подальшому планується її розширення на Миколаївську та Херсонську області. «Гроші, залучені в рамках спільного меморандуму з Хорватією та партнерами з ООН, будуть спрямовані на обстеження та очищення забруднених земель, які потенційно складають 174 тисячі квадратних кілометрів в Україні», – заявила Свириденко.

Зазначається, що внесок у розмірі мільйона євро є найбільшим внеском Хорватії до Всесвітньої продовольчої програми ООН. Хорватія також прийматиме Міжнародну донорську конференцію з гуманітарного розмінування в Україні 11-12 жовтня 2023 року в Загребі. Вона стане платформою для мобілізації додаткової міжнародної підтримки та ресурсів для ініціатив з розмінування в Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар