Девʼять двигунів відбудови України

від Стожари

У Лондоні 21-22.06.2023 проходить конференція Ukraine Recovery Conference 2023 (URC-2023), присвячена повоєнній відбудові України. Під час URC-2023 українські урядовці представляють дев’ять стратегічних секторів, що стануть двигунами українського відновлення.

Яким бачимо майбутнє України впродовж наступних 10 років? Що потрібно на цьому шляху? Найперше – безпека. Україна має стати членом НАТО та Європейського союзу. Всередині ж країни маємо працювати над дотриманням свобод громадян і бізнесів, сприяти динамічному розвитку економіки й виконати свою домашню роботу — структурні реформи.

Подібне бачення повністю розділяють наші друзі й партнери, бо цей шлях ми зможемо пройти лише разом, повідомляє в авторській колонці для ЛІГА.net Юлія Свириденко, перша віцепрем’єрка – міністерка економіки України:

  • Професійний та соціальний розвиток для кожного. Створимо умови для повернення наших громадян та комфортного життя в Україні.
  • Внутрішня безпека та захист східного кордону НАТО. Це гарантуватиме потужна армія з понад 500 000 військових, а також розвинений оборонний сектор.
  • Наймасштабніше будівництво, що сприятиме розвитку локального виробництва будівельних матеріалів та обладнання.
  • “Зелений” індустріальний перехід. “Зелена” енергія для внутрішніх потреб та експорту до ЄС. Та крім цього, вироблятимемо “зелений” водень, а відходи агропромисловості застосуємо для виробництва біометану.
  • Україна вироблятиме “зелену” сталь, алюміній та добрива без використання вугілля та природного газу. Будемо більше використовувати екологічний транспорт — насамперед річковий та залізничний.
  • Будемо видобувати критичні матеріали та створювати продукти з них. Україна має найбільші в Європі запаси літію, титану та значні поклади інших копалин.
  • Україна стане гарантом глобальної продовольчої безпеки для 600 мільйонів людей у світі. Водночас зросте технологічна складова виробництва — забезпечимо глибоку переробку понад 50% продукції та повне використання відходів.
  • Розвиток стартапів і підприємництва. Індустріальний розвиток України потребуватиме нових технологічних рішень, що у поєднанні з цифровізацією економіки стане стимулом розвитку для IT та R&D секторів.
  • Ми інтегруємось в інфраструктуру ЄС. Україна має переорієнтувати транспортні потоки з пострадянської на транс’європейську мережу.

Про атмосферу на URC-2023 в Лондоні.Підтримка України в стінах заходу відчувається безпрецедентна. Дякую всім країнам за неї, й окрема вдячність Британії за проведення такого заходу. Щиро сподіваюся, що оголошені в Лондоні інструменти допоможуть Україні залучити більше приватного капіталу для відбудови, адже потенціал колосальний, і міжнародні партнери це розуміють і бачать”, — розповіла ЗМІ про атмосферу заходу Анна Дерев’янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Президентка Єврокомісії [Урсула фон дер Ляєн] пообіцяла до summer break [літніх канікул] представити план використання доходів від заморожених російських активів на допомогу Україні, — повідомляє з Лондону Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії. — Нагадаю, що з $300 млрд коштів Центробанку Росії $200 млрд заморожено в Бельгії. Може йтися про до $10 млрд на рік”.

Чиїм коштом прем’єр-міністр України пропонує відновлювати країну. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що станом на 24.02.2023 року потреби на відновлення оцінювалися в $411 млрд. На так зване Rapid recovery (швидке відновлення) уже цього року потрібно $14,1 млрд. Кошти необхідні для потреб енергетики, гуманітарного розмінування, критичної та соціальної інфраструктури.

За словами Шмигаля, для забезпечення прозорості в Україні презентували екосистему DREAM, яка надасть змогу контролювати всі етапи кожного проєкту. У рамках підходу build back better [будувати краще, ніж було] обов’язковими параметрами нової інфраструктури мають стати безпека, безбарʼєрність, енергоефективність, зелені технології.

Прем’єр-міністр підкреслив, що джерелами фінансування відновлення мають стати російські конфісковані активи, кошти українського бюджету та допомога міжнародних партнерів. Крім того, важливе залучення приватного сектору. Шмигаль переконує, що всі, хто інвестує в Україну сьогодні, отримають надзвичайні можливості та перспективи в наступні роки.

Схожі публікації

Залишити коментар