На Заході є консенсус, що трибунал проти російського керівництва буде створений та почне діяти якнайшвидше

від Стожари

На Заході утворився стійкий консенсус, що трибунал проти російського керівництва через вчинений ними злочин агресії проти суверенної України, має бути створений та почати діяти якнайшвидше.

У Брюсселі та країнах G7 схиляються до того, що найбільш реалістичною перспективою притягнення до відповідальності винних у злочині агресії проти України буде гібридний трибунал, повідомив 21 квітня DW високопосадовець ЄС.

Високопосадовець уточнив, що, за оцінками експертів Європейського Союзу в галузі міжнародного права, міжнародний трибунал на основі української юрисдикції – це найбільш ймовірний варіант здійснення правосуддя в даному випадку. “Трибунал слугуватиме політичному імперативу, який полягає у притягненні до відповідальності”, – сказав чиновник, додавши, що для ЄС дуже важливо, щоб Україна ратифікувала Римський статут.

“Гібридний суд” був однієї з пропозицій Єврокомісії, однак потрібна підтримка ООН. Очевидно, що у Раді Безпеки ООН, постійним членом якої є росія, така резолюція буде ветована. Але це лише перший крок, пояснив представник Єврокомісії.

Резолюція має бути розглянута та схвалена Генеральною Асамблеєю ООН. На підставі її рішення прокурор спеціального суду може ухвалити вердикт про позбавлення імунітету вищого керівництва суверенної держави. “Прокуратура має представити дуже солідну справу”, – зазначив високопосадовець у Брюсселі, наголосивши на важливості відкриття Міжнародного центру з розслідування злочину агресії проти України в Гаазі.

За даними Швеції, що головує в Раді ЄС, “гібридний суд” повинен розпочати роботу вже наприкінці червня.

Нагадаємо, 19 січня 2023 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, що закликає до створення міжнародного трибуналу щодо злочинів агресії Росії та Білорусі проти України. 472 депутати підтримали резолюцію, 33 – утримались, 19 – проголосували проти.

А про те, хто ті 19 депутатів Європейського Парламенту, які продемонстрували підтримку Путіну читайте ТУТ

Схожі публікації

Залишити коментар