Сучасних українських письменників систематизовано за жанрами

Український письменник Мартін Якуб підготував, опублікував в соцмережі та запропонував для обговорення громадськості ситематизацію сучасних українських письменників.

За його класифікацією фінальна підбірка українських авторів включає 11 жанрів:

  • наукова фантастика
  • історичні романи
  • жахи
  • еротика
  • детективи
  • трилери
  • фентезі
  • підліткова література
  • дитяча література
  • романтична проза
  • поезія

Публікацію жваво обговорюють в мережі, зокрема пані Ірина Савченко (професор кафедри української літератури та Директор Центру культури та мистецтв у НПУ імені М.П. Драгоманова, художній керівник і режисер Народного театру “Вавилон”)зазначає:

  Пан Якуб, випереджаючи дискусії у крментарях, пояснив, чому він вирішив це зробити:   “Я перейшов на українську після Революції Гідності. Це було не надто важко, адже я з україномовної родини. Однак два десятиліття зросійщення далися взнаки. Зокрема проявилося в тому, що я зовсім не читав художню літературу українською. І ба більше, я не знав українських письменників. Звичайно я чув щось про Жадана, про Андруховича, про Забужко, але бажання їх читати чомусь не було. З дитинства я любив жанрову літературу – трилери, детективи, жахи, пригодницькі романи. Ну те шо в нашій дружній літературній тусовці називають “масовою літературою”. А такі автори не були на слуху. Я не хочу розбиратися в причинах, в цьому винні всі, і держава, і письменники, і самі читачі. Але факт є факт, та література, яка у всьому світі є найпопулярнішою, в Україні такою не була. Тому я почав шукати, і, оскільки сам потроху шось писав, то буквально перезнайомився з усіма авторами тих жанрів, які мені були цікаві. І був дуже приємно здивований, бо за рівнем українська література нічим не поступалася іноземній, якою я захоплювався”.    

Також письменник пояснив, як створювався цей ТОП-11:   “А дуже просто. Я попросив друзів та підписників назвати своїх трьох улюблених українських письменників/ць у кожному жанрі. І люди як завжди радо долучилися. За що я всім дякую! Але ж ці рейтинги необ”єктивні? Вибірка надто мала… Так, звісно необ’єктивні. Так звісно хтось з прекрасних авторів не потрапив у список, а хтось, можливо, отримав вище місце ніж потрібно. Але я б радо подивився результати загальнонаціонального голосування на всеукраїнських каналах, з залученням серйозних експертів та критиків, щоб люди голосували смсками, як на Євробаченні. Але бляха, я не знайшов. Тому вже звиняйте. Навіть ось такі списочки авторів, навіть триста разів необ’єктивні, у 14-15 році мені б дуже допомогли заощадили купу часу. І сила силенна репостів цих “рейтингів” говорить про те, що і людям це потрібно!  

Також Мартін Якуб поділився своїм розумінням, для чого це все:   “Для того, щоб кожен українець, неважливо від регіону його проживання, відкривав для себе наших чудових авторів. Щоб твори обговорювалися та екранізувалися. А разом з українцями наших письменників відкрив для себе світ. Так, як відкрив нещодавно Україну. І ви всі можете долучитися. Відправляйте ці картинки друзям. (Особливо тим, хто лише нещодавно перейшов на українську.) Робіть репости чи просто беріть ці рейтинги до себе на сторінку. Влаштовуйте срачі з приводу неадекватності рейтингів чи навпаки висловлюйте захоплення нашими письменниками”.  

Наостанок Мартін Якуб наголосив: “Перефразовуючи відомий вислів скажу: “Ти є те, що ти читаєш!” Знаєш і читаєш українських письменників – душа у тебе стає українською!”  

Як повідомлялося, працівники компанії «Прикарпаттяобленерго» здали на макулатуру понад 3 тонни російських книг, а завдяки вирученим коштам закрили збір на бойовий дрон для ЗСУ.

Схожі публікації

Залишити коментар