Новий етнографічний музей “Родинне гніздо” відкрили на Буковині

від Комарі Альберт

У мальовничому селі Корнешти, яке розташоване в Чернівецькій області, керівниця місцевого фольклорного колективу “Кульбаба” Марія Слободян відкрила етнографічний музей “Родинне гніздо”. Близько 30 років жінка працювала у сфері культури і згодом наважилася перетворити свій звичайний гараж на осередок місцевої культури.

“Спочатку я хотіла зробити музей-садибу, але обласна рада відмовила в цьому проханні. Тому разом зі своїм тестем вирішила зробити музей вдома – у колишньому гаражі, –  розповідає Марія Слободян. – Зараз там є дві кімнати. Вони – у стилі традиційної української хати. З початку весни ми облаштовуємо його, робимо все, щоб людям було цікаво сюди приходити”. 

Вишиті рушники, стародавні скатертини, килими, ткацький верстат, одяг, глечики – все це можна побачити в імпровізованому музеї.

Пані Марія каже, що відвідувачів вистачає. Люди ще й приносять свої речі, щоб поповнити музейні експонати. Долучаються й місцеві археологи, приносять стародавні знахідки.

“Ми відчинені майже завжди, до нас приїжджають школярі з сусідніх сіл. Екскурсії проводить наша місцева культурологиня. У віршованому форматі вона розповідає про експонати, згадуючи відомі українські поезії. Люди дивуються, як у такому маленькому музеї є стільки цікавого, – зазначила пані Марія.

Жінка знаходила речі у людей, зберігала, реставрувала, щоб організувати таку експозицію. Також неодноразово й сама створювала ляльки у сповитку. Навіть після початку війни Марія продовжила облаштовувати музей.

“Перше, що я зробила перед облаштуванням музею, – замовила вікна. Почалася війна, мені сказали, що їх встановлювати поки що не будуть, але я не зупинялася, продовжувала працювати. Коли вже ознайомила місцевих із музеєм, планую більше розповідати про нього в соцмережах, щоб до нас приїжджали з різних куточків області. Дуже хочу, щоб всі знали про українську культуру”, – відзначила пані Марія.

У музеї “Родинне гніздо” зібрана колекція речей здебільшого із 40-х років ХХ століття.

Схожі публікації

Залишити коментар