Представник збірної України з карате віддає призові на користь української армії

від Комарі Альберт

Андрію Заплітному, відомому українському спортсмену, члену збірної України з карате, лише 21 рік, але він вже не тільки успішно виступає на всеукраїнській та міжнародній арені, а й навчає дітей карате в одному з найпотужніших спортивних клубів України з цього виду спорту “Leader”.

Сам Андрій почав займатись спортом ще з дитинства. Пробував себе в тенісі, але до душі більше припали єдиноборства. З 14 років бере участь у чемпіонатах України, і, крім того, постійно був у лавах молодіжної збірної.

“Почав займатись із семи років через те, що така секція була найближче до дому. Пробував й інші види спорту, наприклад, теніс, але зупинився на карате. Кожен хоч колись чув про карате. Всі знають про чорний пояс. Кожен бачив у фільмах Джекі Чана, Брюса Лі та інших відомих акторів. Це захоплює і тобі самому хочеться спробувати”, – зізнається спортсмен.

Нещодавно Андрій Заплітний брав участь у відбіркових етапах до Європейських ігор у столиці Азербайджану Баку. Це – одні із найпрестижніших змагань з карате у світі. І в Баку спортсмен посів третє місце у своїй ваговій категорії.

“Такі змагання вважаються етапами Прем’єр-ліги. Наразі це був відбірковий турнір на Європейські ігри, які відбудуться в Польщі наступного літа. Це вже моя третя медаль у таких змаганнях, але всі вони “бронзові”. Звісно, вже хочеться взяти “золото”, тому що на цьому турнірі є всі топові спортсмени світу, – каже Андрій. – У Прем’єр-лізі можуть брати участь 32 найкращі спортсмени світового рейтингу. Таких турнірів на рік кілька, і це моя вже друга бронза цьогоріч”.

Щоби потрапити на Європейські ігри, потрібно входити до трійки кращих у Прем’єр-лізі або до трійки кращих на Чемпіонаті Європи. Також одне місце віддають країні-господарці та одне – кращому в рейтингу. Андрій цього року – четвертий серед усіх спортсменів у своїй ваговій категорії до 75 кілограмів, а в Україні – другий після Станіслава Горуни.

На турнірі в Баку українець переміг француза та італійця в групі, але програв у півфіналі іранцю. У поєдинку за третє місце він був сильніший за португальця.

Війна з московітським агресором застала Андрія в Україні, хлопець щойно прилетів зі змагань в Об’єднаних Арабських Еміратах.

“Перед війною я був у Дубаї на змаганнях, але встиг прилетіти до початку вторгнення. Два тижні спочатку ми навіть не думали про спорт. Тільки десь через місяць почали відновлювати тренування. Дуже радий, що зараз нас держава підтримує. Дозволяє нам виїжджати та займатися своєю справою. Звісно, є певні незручності, наприклад, дорога. В Азербайджан ми добирались приблизно 30 годин, але в країні війна. І я розумію, що є люди, наприклад, наші захисники, яким набагато важче, ніж мені. Проте кожен робить свою роботу і захищає свій фронт”, – говорить хлопець.

Андрій розповідає, що попередні призові пожертвував на Збройні Сили України.

“Попередні призові я віддав своєму однокласникові, який зараз перебуває на фронті. Гроші з цих змагань ще не надіслали, але коли прийдуть – обов’язково допоможу армії”, – ділиться планами каратист.

Також Андрій найближчим часом планує потрапити на Чемпіонат Європи, адже це – його мрія.

“Мною рухає ця мрія з дитинства. Хочеться залишити щось після себе, щоб мене пам’ятали. Найближчі плани – потрапити на Чемпіонат Європи. Маю вже таку медаль, але з молодіжного Чемпіонату. Хочеться ще й зі справжнього, дорослого”, – зазначив Андрій Заплітний.

Схожі публікації

Залишити коментар