Зруйновані палаци України відтворили за допомогою 3D-графіки

Командою українського продюсера й дослідника історії Акіма Галімова створено восьмисерійний мінісеріал, в якому за допомогою 3D-графіки відтворили зруйновані та напівзруйновані архітектурні пам’ ятки історії.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП).

“У команди давно була мрія створити щось на кшталт машини часу, показати людям, якою є наша історія, показати, які неймовірні памʼятки ми маємо, зацікавити ними людей». – поділився пан Галімов.

Концепція проєкту в 2021 році стала одним із переможців грантового конкурсу соціально вагомого контенту PITCHUA3, який відбувся за підтримки Проєкту Transformation Communications Activity (TCA), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), та за сприяння МКІП.

Розповідається, щоб відновити первісний вигляд палаців у 3D, команді проєкту довелося провести справжню детективну роботу: віднайти креслення, фотографії, зображення споруд. Доводилося піднімати архіви за кордоном – у Польщі та Австрії, звʼязуватися з приватними колекціонерами чи нащадками родин, що колись володіли цими палацами.

Пан Галімов вже раніше використовував 3D-графіку в своїх творчих проектах.

До роботи над цим мінісеріалом залучили архітекторів з 3D-реконструкцій та спеціалістів відеоспецефектів, які займалися моделюванням і створенням фактур, що допомогло відтворити вже неіснуючі об’єкти.

Крім того, у документальному циклі 1+1 «Україна. Повернення своєї історії» по кістках спеціаалістами було відтворено зовнішність дружини Ярослава Мудрого – шведської принцеси Інгігерди, та відтворено обличчя самого Ярослава. Зараз це зображення демонструється у вигляді 3D-голограми в Національному заповіднику Софія Київська.

Як повідомлялося, внаслідок обстрілу в Харківській області знищено музей Григорія Сковороди.

Схожі публікації

Залишити коментар