В Чернівцях з’явилася вулиця імені академіка Аркадія Жуковського. Ким був відомий буковинець для України?

від Комарі Альберт

Після цьогорічного віроломного нападу росії на Україну майже в усіх регіонах нашої держави постало питання дерусифікації та дерадянізації. В тому числі й у власних назвах. Здебільшого, це стосується перейменування вулиць і зникнення з мап наших населених пунктів прізвищ російських та радянських субїєктів на кшталт Пушкіна, Гагаріна, Толстого та інших.

Звичайно, не оминуло це важливе питання і столицю Буковини – мальовничі європейські Чернівці. Днями Чернівецька міська рада перейменувала у центрі міста вулицю Максима Горького на вулицю академіка Аркадія Жуковського.

А днями в Українському Народному домі в Чернівцях відбулося відкриття стендової виставки, присвяченої 100-річчю від народження українського академіка. Ким же ж був для Буковини та України цей відомий вчений, який більшу частину життя прожив у Франції?

Аркадій Іларіонович Жуковський  народився 12 січня 1922 року в  Чернівцях, а помер 2 жовтня 2014 року у столиці Франції – місті Париж. Аркадій Жуковський — український історик, громадський і політичний діяч, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (1972), іноземний член Національної академії наук України (обраний 20 березня 1992 року), почесний доктор Чернівецького Національного університету (1995), почесний громадянин Чернівців, багаторічний провідний україніст у Франції.

Народився він у родині православного священника Іларія Жуковсього, у 1940 році закінчив Чернівецький ліцей імені Арона Пумнула та вступив на філософський факультет Чернівецького університету. Водночас він також став членом Організації українських націоналістів.

Під час Другої світової війни, в 1941 році разом із родиною емігрував до Австрії, а вже наступного, 1942 року, під час навчання в Політехнічному університеті міста Бреслау його було призначено провідником місцевого проводу ОУН. В 1949 році Аркадій Жуковський закінчив університет у місті Грац (Австрія) за спеціальністю “інженер-будівельник”, а перед цим, 1947-го року він став головою Союзу українських студентських товариств Австрії.

Пізніше пан Аркадій перебрався до Франції, в 1959 році став генеральним секретарем Українського академічного товариства у Парижі, а за 10 років захистив докторську дисертацію в Українському вільному університеті в Мюнхені. На цьому буковинець не зупинився і вже 1976 року захистив докторську дисертацію в паризькій Сорбонні.

З 1960 року Аркадій Жуковський був асистентом, а з 1977 – доцентом Інституту східних мов і цивілізацій Паризького університету (до 1988 року). Від 1969 року він — професор Українського вільного університету, продекан філософського факультету і тут же ж його було обрано науковим секретарем.

Був Жуковський й активним діячем організації Українська Національна Єдність у Франції. В 1987 році його обирають головою організації в Європі, з 2009 року він стає почесним головою.

Цікавими та важливими в його житті стали 1989—1995 роки, коли він обіймав посаду президента Бібліотеки імені Симона Петлюри в Парижі, про яку ми нещодавно інформували на нашому порталі.

Окрім цього, Аркадій Жуковський – багаторічний співредактор багатотомної Енциклопедії українознавства, співголова Головної редакційної колегії Енциклопедії сучасної України.

В 1997 році відомого буковинця було нагороджено орденом “За заслуги” 3-го ступеня (1997 р.) і 2-го ступеня – у 2002 році. Нагороджений він був також французьким Ordre des Palmes académiques у 1982 році.

Аркадій Жуковський – Почесний громадянин міста Чернівці (1998 р.), почесний доктор Чернівецького державного університету імені Юрія Федьковича (1995 р.).

Співавтор фундаментальної книги з історії Буковини “Буковина: її минуле та сучасне”, яка вийшла в 1956 році в Парижі та була заборонена в радянському Союзі. Також є автором монографії “Петро Могила і питання єдності церков” (Париж, 1969 р.).

Помер славетний чернівчанин 2 жовтня 2014 року в Парижі і, згідно із заповітом, похований у родинному склепі на Руському кладовищі в місті Чернівці.

Схожі публікації

Залишити коментар