Разом зі світом

від Стожари

Прочитав книжку Уляни Скицької «Наші на карті світу».

То ж ким захоплюється світ, а ми, громадяни України, навіть не про всіх знаємо?

Це, передусім, видатна Родина Симиренків, засновників цукрової імперії та наукового садівництва в Україні, Родина Терещенків – одна з найзаможніших європейських родин кінця XIX – початку XX ст.

Це український фізик Іван Пулюй, який перший відкрив х-промені, але відзначений був першою в світі Нобелівською премією Рентген, який, до речі, не приїхав на нагородження, хоч саму премію отримав.

Це – засновник імунологічної теорії – супербіолог Ілля Мечников, що народився на Слобожанщині в с. Іванівка. Нобелівську премію за фагоцинтарну теорію імунітету отримав у 1908 році. Йому належить такий цікавий філософський вислів: «Старість – це також хвороба, яку треба лікувати».

Це геній живопису Ілля Рєпін, який скромно називав себе «працелюбною посередністю».

Це імунолог Володимир Хавкін – науковець, який своїми вакцинами врятував життя мільйонам.

Це – Казимир Малевич – художник з Києва, чия картина («Чорний квадрат») викликала найбільший резонанс у світі.

Це – фізик-ядерник Георгій Гамов, чиї дослідження пов’язані з трьома Нобелівськими преміями.

Це – геній-самоук Никифор (Епіфаній Дровняк), лемківський художник-самоук, що змусив говорити про себе весь світ. Але він навіть не знав свого прізвища, практично не вмів писати і читати, та ще й заледве говорив.

Це – геній балету Серж Лифар; український математик Михайло Кравчук, чиї розробки лягли в основу першого комп’ютера в світі; народна мисткиня Марія Примаченко – художниця, що зачарувала світ неперевершеною фантазією, вона підкорила Європу своїми квітами та фантастичними тваринами; Ігор Сікорський – аероінженер-винахідник, чий гелікоптер уперше перетнув Атлантичний океан; фізик Георгій Кістяківський, співтворець першої в світі атомної бомби; Віктор Чукарін, український спортсмен, один з найтитулованіших олімпійських призерів; розробник ракетної зброї Михайло Янгель, що створив найпекельнішу зброю світу; видатний економічний експерт Богдан Гаврилишин – «хрещений батько» світового економічного форуму в Давосі; Іван Марчук – український художник, якого називають генієм світового масштабу…

Перелічувати всіх не буду. Читайте українські цікаві історії, вміщені «на карті світу». Будемо читати – будемо більше Україну пізнавати. Разом зі світом.

Фото: Уляна Скицька на презентації книжки – «НАШІ на карті світу» у Києві.

___________

Схожі публікації

Залишити коментар