У Чернівцях проходить виставка лялок-мотанок, виготовлених українками з діаспори

від Стожари

У місті Чернівці у «Галереї Штейнбарга» відкрилася мінжнародна виставка лялок-мотанок, виготовлених українськими заробітчанами та українками з діаспори. На виставці майстрині представили ляльки у костюмах країн Європи.

Кожну ляльку українка-учасниця, зробила у національному строї країни перебування.

Організувала виставку Тетяна Золочевська з Німеччини та Ліна Ільницька з України.

“Наші українки з діаспори вклали душу у ці вироби. Майстрині виготовляли ляльок упродовж двох-шести місяців. Це не лише творча, а й дослідницька робота. Адже кожна з ляльок вбрана у костюм різних народів Європи. Всього над створенням мотанок працювали 43 майстрині. І тут представлені 70 ляльок. На виставці є ляльки з Франції, Італії, Молдови, Ісландії, Шотландії, Англії. Також до виставки долучилися 15 майстринь з України”, – розповіла Ліна Ільницька.

Навіть один хлопчик з Івано-Франківщини – Михайло Янко.

“Спочатку я зробив різдвяний вертеп з усіма персонажами. А ще робив ангеликів. Технологія їх створення дуже подібна до мотанок, тому я спробував робити ляльок. А першою лялькою-мотанкою була Графиня Клара з серіалу “Дама під вуаллю”. Також маю ляльок-мотанок “Пори року”. А до 30-річчя Незалежності України зробив проект “30 очима ляльки” та створив гуцулят. А ще маю дуже багато князів”, – розповів Михайло з села Ланчина.

Ця виставка є дуже популярною не тільки у Чернівцях.

Схожі публікації

Залишити коментар