До другої річниці повномасштабної війни, українська мисткиня з Херсона презентувала серію графіки, створену кульковою ручкою

від Стожари

Постійна читачка Стожари, мешканка Херсона, мисткиня Тамара Качаленко надіслала до нашої редакції лист до якого додала власну серію робіт “Back to black” (Діти та старі), створених у Херсоні, під звуки вибухів та повітряних тривог.

“До листа додаю власну серію робіт, створених у Херсоні, під звуки вибухів та повітряних тривог. З повагою, Ваш постійний читач”.

Ми вирішили дізнатися більше про художницю. Тож, знайомтесь:

Тамара Качаленко (творче псевдо Vita Black) незадовго до війни завершила навчання в Херсонському державному університеті, здобула ступінь магістра з образотворчого мистецтва та мріяла продовжити фахове навчання аспіранткою. Коли розпочалася війна, попри зруйновані плани, дівчина не склала рук і продовжувала малювати. А за два останніх місяці створила серію графічних робіт, присвячену найуразливішим мешканцям прифронтового міста – дітям і літнім людям. Єдиним інструментом художниці у час війни стала звичайна кулькова ручка з чорною пастою.

Мисткині 29 років. Малюванням захоплювалася скільки себе пам’ятає. А більш серйозно художньою творчістю стала займатися років з 12. Щоправда, як вона каже, це не було єдиним її захопленням. Дівчина писала вірші українською, ходила до літературної студії “Кулішева криниця”. Має публікації в студійних збірках і в альманаху “Степ”. А якось узяла участь у всеукраїнському змаганні між бібліотеками зі створення саморобної книги. Тамара створила книжечку з власними творами й проілюструвала її. Здобула тоді перше місце в Херсоні й друге по області.

Пізніше, під час навчання в університеті, улюбленим художнім напрямком Тамари стала графіка. У графічному стилі виконала вона й дипломну роботу, присвячену Тарасові Шевченку.

Дівчина планувала вступати на аспірантуру до Львівської Академії Мистецтв і продовжувати вдосконалюватися. Але велика війна зруйнувала мирні плани. Коли тільки но почалося вторгнення, стало не до малювання.

Перші три тижні ми в підвалі просиділи. А коли всі продукти закінчилися, вийшли до магазинчика. Там залишилося пів кілограма ячки й бризольки якісь. Я досі згадую ті бризольки. А натрапити під час окупації на бочкову кільку взагалі було святом, – згадує художниця.

Вона намагалася якомога рідше десь виходити, щоб не перетинатися з окупантами. А коли росіяни проводили свій “референдум”, то Тамара з сусідами й носа на вулицю не висовували.

Після звільнення міста, точніше упродовж останніх двох місяців, Тамара створювала портрети літніх людей та дітей. І започаткувала нову серію робіт під назвою “Back to black” або “Повернення до чорного”, в якій намагалася виразити емоції людей під час війни. Це і горе, і любов, і радість. Жорсткий штрих кулькової ручки, відсутність півтонів та чорно-білий світ війни — основа цієї серії

Схожі публікації

Залишити коментар