«Українська музика це моя зброя», – оперна співачка, професорка університету Моцартеум (Австрія) Зоряна Кушплер

від Стожари

Оперна співачка, професорка співу в університеті Моцартеум (Зальцбург, Австрія) Зоряна Кушплер видала альбом Ukrainian InterMezzo («Українське ІнтерМеццо»), в який увійшли 12 творів українських композиторів ХХ–ХХІ століть. Зокрема, Миколи Лисенка, Анатолія Кос-Анатольського, Бориса Лятошинського, Ігоря Кушплера, Юлія Мейтуса, Олега Ківи. Записала цей диск співачка у Львові разом із симфонічним оркестром з Луганська. Твори українських композиторів, які невідомі поціновувачам оперного мистецтва у світі, стали для них відкриттям.

Про популяризацію української культури у світі Зоряна Кушплер розповіла Радіо Свобода.

«Як я можу допомогти Україні? Який мій внесок у перемогу?» – запитувала себе оперна співачка Зоряна Кушплер 24 лютого 2022 року, коли дізналась про повномасштабний напад Росії на територію України. «Музика, а саме популяризація української музики у світі і, відповідно, волонтерська допомога», – відповіла собі.

Відтоді вона під час кожного виступу співала твори українських композиторів. «Це моя зброя. А як цією зброєю покерувати? Виникла ідея записати диск, який складається з української музики. При чому, щоб це була ретроспектива від Миколи Лисенка до сьогодення. Лисенко – це корифей українського романсу і опери», – каже Зоряна Кушплер.

Зоряна Кушплер обрала 12 творів українських композиторів – Миколи Лисенка, Анатолія Кос-Анатольського, Бориса Лятошинського, Костянтина Данькевича, Юлія Мейтуса, Віктора Матюка, Олеся Чишка, Олега Ківи і свого батька Ігоря Кушплера, якому і присвятила цю працю.

Із репертуаром швидко визначились, але обрала улюблені твори. Вона виконала українські романси, а також арії з опер «Тарас Бульба», «Назар Стодоля», «Богдан Хмельницький» у супроводі академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії. Цей колектив двічі переселенець. Спершу в 2015 році з Луганська переїхав у Сєвєродонецьк, а вдруге під час повномасштабного нападу Росії на Україну – у Львів.

Диск Зоряна Кушплер записала у Львові, а видала його в Австрії. «Я прийшла до власника фірми Gramola, Ріхарда Вінтера. Фірму ще заснував його дідусь. Це найстаріший магазин грамзапису в Відні. Ріхард Вінтер одразу погодився видати диск. Пояснив, що це цікаво і так несподівано, що така музика є в українців, що лягає на слух і, водночас, все таки незвична. Нині цей диск продається по цілому світу», – розповідає Зоряна Кушплер.

Українська музика практично невідома у світі і Зоряна Кушплер сподівається, що відкриває музичну Україну, показує західному слухачеві різницю між українською та російською культурами. «Коли я півтора року тому читала лекцію у Віденському університеті, мене запросили на європейський Liedforum, це форум романсу. У ньому брали участь професори з різних країн. Я читала лекцію про український романс. Жодного прізвища вони не знали. Навіть Лисенка. Коли ми вчилися, чомусь вважалося, що заграти український твір мусиш. А треба змінити: щоб було хочеш, а не мусиш. В українців є колосальна спадщина. Скільки всього написано, скільки всього ще не виконано, скільки опер не поставлено, балетів. Всі хочуть щось нове. Я на цьому форумі співала українські романси і в мене просили ноти», – наголошує Зоряна Кушплер.

Цьогоріч вона була головою журі міжнародного конкурсу для молодих вокалістів на честь Василя Сліпака, який загинув у російсько-українській війні у 2016 році. Василь Сліпак воював добровольцем у складі «Правого сектора». Цей конкурс передусім береже пам’ять про Василя Сліпака і, водночас, популяризує твори українських композиторів.

Альбом Ukrainian InterMezzo («Українське ІнтерМеццо») – це історія про Україну, українську культуру, зауважує співрозмовниця, важкий і довгий шлях боротьби українців за свободу і це важливо, щоб світ дізнався про українську музику.

Схожі публікації

Залишити коментар