У Таллінні українська діаспора провела фестиваль творчості «Північна зірка 2023»

від Стожари

У Таллінні відбувся гала-концерт в рамках Міжнародного фестивалю творчості «Північна зірка 2023», організованого Асоціацією українських організацій в Естонії та Спілкою молоді Естонії за підтримки Міністерства культури Естонії та Посольства України.

Про це повідомило Посольство України в Естонській Республіці на своїй сторінці у Фейсбук

Концерт з вітальним словом відкрили Посол України в Естонській Республіці Максим Кононенко та Голова Асоціації українських організацій в Естонії Володимир Паламар.

У фестивалі взяли участь хори, вокальні, інструментальні та хореографічні ансамблі, студії, солісти естрадного, класичного та народного співу з п’яти країн – Естонії, України, Латвії, Литви та Польщі.

Україну на фестивалі представляли Народний ансамбль народного танцю «Барвінок» Борщагівської школи мистецтв, с.Софіївська Борщагівка Київської області, «Народний художній колектив» ансамбль народного танцю «Вихиляс» закладу позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» Запорізької міської ради, м. Запоріжжя та Театр народного танцю «Заповіт» Харківської державної академії культури, м. Харків.

Цьогорічний фестиваль проходив у три етапи. 24 жовтня у місті Тарту відбувся концерт «Єдиний ритм» за підтримки мерії міста Тарту та Асоціації українських організацій в Естонії за участі Народного ансамблю народного танцю «Барвінок» Борщагівської мистецької школи села Софіївська Борщагівка Київської області та танцювальних колективів Академії танцю міста Тарту.

28 жовтня у місті Саку проходив Міжнародний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Арабески Естонії», у якому взяли участь хореографічні колективи з України, Польщі, Литви та Латвії. Організаторами конкурсу виступила Громадська організація «Барвінок-Київ» за підтримки мерії міста Саку та Асоціації українських організацій в Естонії.

Разом з тим, Асоціація українських організацій в Естонії повідомила, що під час заключного концерту 29 жовтня в Таллінні глядачі насолоджувались виступами танцювальних та вокальних колективів: дивились і українські «Червону калину», «Гопак», «Козачок» і литовську «Абрама полька», і латвійську «Dzimta», і кримськотатарський танок «Біля джерела». Слухали народні та сучасні композиції у виконанні талановитих учасників фестивалю: «Ой у лузі червона калина», «Стефанія», «Ой люлі, налетіли гулі», «Біля тополі» та інші.

У Посольстві додали, що фестиваль «Північна зірка 2023» об’єднав талановиту молодь з Естонії, України, Латвії, Литви та Польщі, сприяв розширенню мистецько-художнього світогляду учасників, збагаченню їх духовності, пошуку і підтримки здібних, обдарованих особистостей, відтворенню та популяризації культур, традицій та обрядів, встановленню тісних культурних відносин між країнами, які вони представляли.

Нагадаємо, у країнах Балтії пройде ХІ Міжнародний Фестиваль української молоді “Балтійські зорі”. Його організовує Український центр молоді та дітей в Латвії з 15 по 20 грудня.

Схожі публікації

Залишити коментар