Понад 17 тисяч українських дітей взяли участь у творчому конкурсі «Змагаймось за нове життя!» присвяченому Лесі Українці

Підведено підсумки І Міжнародного (VII Всеукраїнського, XVII Всекримського) фестивалю-конкурсу учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвяченого Лесі Українці.

Звіт про підсумки цього заходу підготувала голова оргкомітету Тетяна Захарова, заслужена вчителька України.

“Кожен учасник подав своє розуміння творів поетеси, по-своєму передав глибину її почуттів та переживань, доторкнувся душею, осягнув серцем усю красу унікального слова безсмертної Лесі Українки. Ми радіємо, що на ґрунті Лесиного слова, того, котре «має те, що не вмирає», проростає золоте колосся: майбутні художники й актори, юні письменники й поети, режисери й співаки, які тепер і змагаються за нове, чисте й правильне життя”, – переконана пані Захарова.

Цього року волонтерський проєкт – конкурс-фестиваль всеукраїнського масштабу, якийбув започаткований в Криму канадською меценаткою доктором Марією Фішер-Слиж, набув статусу Міжнародного!

Цього року конкурс-фестиваль проводився в рамках святкування 150-річниці з дня народження окраси української і світової літератури – Лесі Українки. У семи номінаціях конкурсу змагалися більше сімнадцяти тисяч учасників, а загальна кількість причетних до цієї події складає більше ніж п’ятдесят тисяч. 

Перший Міжнародний (VІІ Всеукраїнський, ХVІІ Всекримський) фестиваль-конкурс учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвячений Лесі Українці, у цьому році підкорив Facebook – понад 42 тисячі учасників групи, 37 737 активних учасників, реакцій на контент = 470 199.

“Цього ювілейного року ім’я поетеси об’єднало тисячі й тисячі дітей та студентів з усієї України (учасниками є представники всіх областей та Криму), а також конкурсантів Норвегії, Італії, Бразилії, Португалії, Грузії, Німеччини, Об’єднаних Арабських Еміратів (Дубай), Молдови, Казахстану, Канади, Туреччини, Росії. Щиро радіємо, що багатотисячна світова українська діаспора докладає великих зусиль, плекаючи в молодого покоління любов і шану, що маємо до святих для кожного українця імен”, – наголошує голова оргкомітету Тетяна Захарова.

Серед цих неймовірних педагогів і просвітян учителька МОЗ Бендерської середньоїзагальноосвітньої школи №2, (17)» (Придністровська Молдавська Республіка) – Катерина Грудко, яка разом зі своїми колегами широко популяризує наш конкурс та ось уже п’ятий рік вражає літературно-творчими роботами своїх учнів. Цьогоріч серед переможців та учасників є багато її вихованців. 

Справжнім другом конкурсу і членом команди організаторів та журі стала вчителька Української школи «Еллісів» в Осло (Норвегія) – Ніна Хаген. Чотири роки її неперевершені вихованці, залюблені в поетичний світ Лесі Українки, демонструють чудові знання української мови, творчу обдарованість, неповторне декламування. Середних – Омелян Кирилюк, Маргарита Приходько, Софія Тір’які, Мішель Шіманель”, – зазначила заслужена вчителька України Тетяна Захарова.

Крім того, цього ювілейного року Ніна Хаген (Норвегія) разом з Тетяною Золочевською (Німеччина) стали ініціаторками унікального проєкту «Лісова пісня» в ляльках» та з натхненням розповідали про це учасникам Конкурсу «Змагаємося за нове життя!». Був створений театралізований фільм – лялькове бачення драми – феєрії «Лісова пісня», до якого долучилися майстрині з Норвегії, Португалії, Бразилії, Німеччини, Америки та майже всіх областей України.

Приємно вражає команду організаторів і викладач Українського культурно-мистецького центру «EtnoDim» Більчук Юлія (м.Бергамо, Італія). За словами пані Захарової, ця творча молода педагогиня разом з колегами Братусь Марією, Григорків Майєю, Дерій Світланою розвивають різноманітні здібності своїх вихованців – серед конкурсантів є й декламатори, й вокалісти, й інсценізатори.

“З року в рік наш конкурс, присвячений Лесі Українці, шириться світом, гуртує українців різних країн і континентів! Як же дивовижно звучить українська мова (вірш Лесі Українки «Дихання пустині») серед такого незвичного для українця пейзажу – серед піщаних барханів!”, – ділиться емоціями пані Тетяна Захарова.

За її словами, уже другий рік жюрі конкурсу вражає учениця Української школи в ОАЕ “Софія” Маріанна Аміра Елві. А цьогоріч учні цієї ж школи групи “Всезнайки” Сомофф Алекс, Жмуденко Софія, Кумар Анджей, Співаковська Тамара на чолі з своєю наставницею Тетяною Суховієнко вразили усіх поціновувачів драматургії неабиякою постановкою казки «Біда навчить»!

Нагородження Софійки Лоренццо

Ім’я Лесі Українки об’єднує багато країн і народів. Наочним свідченням цього, зокрема, є той факт, що вже наступного дня (!) після оголошення конкурсу було надіслано унікальну аудіовізуальну роботу про подорожування Лесі Українки грузинським краєм від учениці Тбіліської школи № 116 Валерії Андрійченко (керівник Валентина Марджанішвілі).

“Впевнені, що дівчина запам’ятає цей для неї щасливий рік, адже ще до підведення підсумків їй була передана чудова сукня в рамках акції «Подарунок учаснику Конкурсу» від міс Україна –Світ 2017 Ліни Сімаки та світової дизайнерки виробництва весільних і вечірніх суконь ТМ PARADISE GLOBAL FASHION GROUP Ілони Бордян. А диплом І ступеня та пам’ятні презенти Валерії були вручені в Посольстві України в Грузії послом Ігорем Долговим та Президентом ПТПП Володимиром Борисенко”, – повідомила організаторка конкурсу.

Саме задля наших обдарованих і талановитих дітей та їхнього розвитку наразі почав діяти й спеціальний YouTube-канал “Змагаймось за нове життя!”. Саме на цьому каналі в наступному році буде проходити ІІ Міжнародний конкурс.

«Організатори творчого конкурсу «Змагаймось за нове життя!» твердо вірять, що сучасне покоління зможе досягти тих стандартів та ідеалів, що їх свого часу дала нам Леся Українка, а також ціла плеяда українських письменників, чиї життя й творчість були віддані на це. Вони заклали сходинки, що допомагають дійти до висот!» – вважає член журі Марія Гавва (Київ).

Як повідомлялося, яскравою подією на честь Дня Європи став Міжнародний мистецький проєкт «Ляльки Європи».

Схожі публікації

Залишити коментар