До Дня Європи десятки українських майстринь виготовили ляльок в національних костюмах різних країн

До Дня Європи 9 травня 2021 року буде проведено Міжнародний мистецький проєкт «Ляльки Європи».

Про це редакції “Стожарів” повідомила лялькарка Ніна Хаґен, знана діаспорянка з Норвегії.

На організаційному етапі проєкту пані Хаґен звернулася до своїх подруг-лялькарок. Її приємно порадувала активність українських майстринь з нашої діаспори – наразі 50 творчих осіб долучилися до проєкту.

“За часів коронавірусу, другий рік поспіль, ми святкумо День миру та єдності в Європі не так як завжди, але це не завадило нам підготувати подію. Майстрині української ляльки – мотанки вшановують європейський прапор в Міжнародному мистецькому проєкті до Дня Європи.
Ляльки країн Європи в національних костюмах створено на основі української вузлової ляльки. Упродовж двох місяців натхнено працювали талановиті майстрині в Франції, Португалії, Німеччині, Норвегії, Польщі, України, Бразилії. Європа починається у серці кожного українця”, – наголошує Ніна Хаґен.

Лялькарка Ніна Хаґен презентувала ляльку Норвегія.

“В Норвегії святковий одяг – бюнад: все з вовни, а сорочки – тонкий льон. Найбільше норвежці цінують бюнади, які дісталися їм від їхніх бабусь. Наприклад, моя подруга, якій бюнад дістався від прабабусі, разом з сестрою трясуться над ним і носять ПО ЧЕРЗІ. Щасливці одягати бабусине! В Норвегії існує «bunads politiet», яка відстежує правильність виготовлення та носіння національних костюмів. Вся справа в тому, що надіти будь-який національний костюм норвежці не можуть – існує правило, що можна носити сукні лише тієї області, де ти народився або де прожив більшу частину життя”, – розповіла майстриня про національні цікавинки Норвегії.

Крім того, пані Хаґен також виготовила ляльку, яка презентує Швецію.

Також тему швецьких традицій творчо опрацювала майстриня Тая Шевцова: “Швеція «Ти стародавня, ти вільна» (швед. «Du gamla, du fria»)”. Костюм її ляльки має кольори прапора країни – синього і жовтого. Цей костюм спроектувала королева Сільвія і продемонструвала його 6 червня 1983 року під час святкування Дня Швеції, уточнила майстриня. На ляльці жіночий варіант національного костюма: біла сорочка,мсині спідниця та короткий корсаж, пояс із срібною пряжкою. Фартушок жовтого кольору, прикрашений вишивкою із білих квітів та зелених листочків.

Людмила Зімакова розповіла про свою ляльку, якак презентує Францію. “Коли виготовляла ляльку в національному костюмі Франції – то просто пригадувала всі особливості про цю країну, які накопилися за час навчання та під час подорожей по Франції. Мені близька і дуже до душі Франція, розмовляю французькою мовою. Провела незабутні два місяці в кількох містах цієї країни, спілкувалася з людьми різних професій, жителів міста і села.”

Оксана Довжик зробила ляльку в національному костюмі – Польща. Цю мотанку виконано на основі української вузлової ляльки (вишито техніками: верхоплут, занизування та поверхниця).

Окремі ляльки майстрині Олена Лузяніна та Олена Михальчук присятили кримсько-татарському народу. Адже Крим – це Україна! (18 травня – День пам’яті жертв депортації кримських татар).

“У Кримському ханстві, де палаци, мечеті й усякі дивовижі, жила кримсько-татарська дівчина Сабріє. Лялька з колекції ляльок України, які я колись робила у дитячий садок, де я працюю” – прокоментувала свій витвір пані Михальчук.

Грузія – унікальна держава на перехресті Європи та Азії з багатовіковою історією. Варто зазначити, що самі грузини її так не звуть – вони вживають назву “Сакартвело”. Юлія Кондрашова зробила ляльку присвячену національним традіціям костюмів цього славетного народу.

“Таких традицій і звичаїв, як у цій державі, немає більше ніде. Існує легенда, що коли Бог створював світ і розподіляв між народами земні території, грузини сиділи за столом, і святкували день сотворіння землі. Напевно, саме з цього моменту і пішла головна традиція Грузії – говорити тости, так як вони в цей момент пили за здоров’я Бога. Крім цього, в країні безліч різних легенд і сказань. Грузія воістину казкова країна. Приїжджаючи сюди, кожна людина відчує себе, ніби на іншій планеті. Люди тут зовсім інші, а місцеві традиції вас просто здивують. У цій країні проживають мої родичі – сестри, які запрошували відвідати їх . У однієї із сестер є донька Наніко, ось я і вирішила зробити їй ляльку і назвала її Наніко ( малютка). Гості – це божий дар, каже грузинське прислів’я” – розповіла пані Кондрашова.

Якщо розповідати про кожен витвір це займе забагато часу. Безперечно такою красою варто милуватися. Варто зазначити, що, крім названих вище країн, у проекті візьмуть участь ляльки Німеччини, Ісландії, Шотландії, Великої Британії, Нідерландів, Болгарії, Молдови, Бразилії, Латвії, Естонії, Чехії, Сербії, Словенії, Португалії, Італії, Іспанії, Хорватії, Австрії, Греції, Бельгії, Угорщини.

Культурна подія пройде підтримки:

  • Національної спілки майстрів народного мистецтва України Oleksii Rostopora,
  • Товариства Зв’язків з Українцями за Межами України “Україна-Світ” (Valeriya Levkivska, Kendzera Alla),
  • Проєкту “Таїна української ляльки” (засновниця Елена Харченко),
  • німецько-української спілки “Колос” (Тетяна Золочевська – організатор, майстер української ляльки, адмін групи “Авторська лялька-мотанка”, голова німецько-української спілки ” KOLOS “e. V., організатор виставок народного мистецтва України в Німеччині).

Як повідомлялося, знана діаспорянка і майстриня Ніна Хаґен розповіла про українську школу в Норвегії та збереження культурної спадщини.

Схожі публікації

Залишити коментар