«Провів тут щасливе дитинство»: Петро Рихло про життя Пауля Целана у Чернівцях

від Комарі Альберт

Цього року весь літературний світ святкує 100-річчя з дня народження всесвітньовідомого поета родом із Чернівців Пауля Целана.

Цікаву літературознавчу лекцію в Чернівцях провів відомий літературознавець, перекладач повного зібрання віршів Пауля Целана українською мовою Петро Рихло. Він запропонував розповідь на тему “Чернівці та Буковина у творчості Пауля Целана”.

“Ми дуже тішимося, що Пауль Целан – виходець із наших країв, що Буковина подарувала світові такого потужного лірика. Сьогодні немає сумніву в тому, що Целан займає у світовій літературі одне з дуже почесних місць. Про нього написано сотні книг. А для нас було би цікаво подивитися – а що пов’язує, власне, цього поета з Чернівцями? Адже часто місце народження автора накладає відбиток на все його життя та творчість. Так трапилося і у випадку з Целаном”, – зазначив Петро Рихло.

Літературознавець розповів, що Пауль Целан провів у Чернівцях майже половину свого життя – від свого народження у 1920 році і до 1945 року, коли назавжди покинув місто у напрямку Бухареста.

“Щоправда, з деякими цезурами, які були викликані роком навчання у французькому турі – 1938-1939 роки, і двома роками примусової праці у румунських трудових таборах 1942-1944 років, – уточнив П. Рихло. – Усі тогочасні катаклізми на Буковині збіглися з дитинством Целана і відчутно позначилися на ньому. Духовна атмосфера того часу була турбулентною і нервовою. Втім, хоча родину Пауля Анчеля заледве можна було назвати заможною, проте він провів у Чернівцях щасливе захищене дитинство і юність. Навіть попри скромні соціальні умови, строге виховання батька, ранній антисемітський досвід, отриманий у румунських школах. Символом усього найкращого була мати, яку митець обожнював.

“Ти – спокій, мамо, мережка глибінь…”, – напише він у своїх поезіях. Її жорстоке вбивство німецькими катами відкрило в ньому незагоєну душевну рану, яка вже ніколи не переставала кровоточити…”, – розповів Петро Рихло.

Схожі публікації

Залишити коментар