Реальні історії українців: У Києві презентують новий комікс про повномасштабну війну з росією

Команда соціального коміксу Inker разом із українським видавництвом UAComix 19 квітня презентують у Києві друкований мальопис про повномасштабну російсько-українську війну.

Про це повідомляє ШоТам.

Протягом року Inker розповідав реальні історії українців, яких торкнулася повномасштабна війна. Окремі випуски проєкту були присвячені обороні Маріуполя, українцям, які потрапили до російського полону, а також партизанам на тимчасово окупованих територіях.

Випуск «24/02» вийшов у лімітованій кількості – 1000 примірників. До друкованого спецвипуску потрапили чотири історії, які набули особливого розголосу: «Я боротимусь за тебе», «Чорнобиль. Окупація», «Тітка Суп» та «Біжи».

  • «Я боротимусь за тебе» розповідає історію кохання командира «Азову», Дениса «Редіса» Прокопенка та його дружини, засновниці Асоціації родин захисників «Азовсталі», Катерини. Особлива увага приділяється боротьбі Катерини за визволення з полону коханого, який обороняв Азовсталь та разом з побратимами потрапив у полон. 
  • «Чорнобиль. Окупація» – історія про справжніх героїв, які змусили російських спецпризначенців слухати український гімн і підкорятися українським законам на території станції. Російські загарбники захопили Чорнобильську АЕС у перший день повномасштабної війни. Понад три тижні ЧАЕС перебувала під російською окупацією. У заручниках було майже 300 осіб, серед них: працівники електростанції та нацгвардійці, які охороняли об’єкти. 
  • «Тітка Суп». Ця історія базується на спогадах Наталії Бабеуш, яка годувала дітей, що рятувалися від російських бомб. Під час окупації Маріуполя Наталія разом із чоловіком вимушені були переховуватися у бомбосховищі Азовсталі. Разом з подружжям у бункері було понад 40 людей. Усі разом вони шукали їжу на зруйнованому заводі, аби не померти з голоду. А Наталія разом з чоловіком під обстрілами варили їжу.
  • «Біжи» розповідає про спортсмена-марафонця, який після окупації рідного селища став «очима ЗСУ» у своєму районі, доповідаючи про пересування ворожої техніки, живої сили ворога та влаштовуючи диверсії. 

Зокрема, в ході презентації команда проєкту Inker вирішила поділитися з фанатами українських коміксів і поціновувачами української журналістики та візуального мистецтва особливостями створення проєкту та роботи над ним. Розвінчати міфи про те, що комікси бувають лише фентезійними та супергеройськими. А також подискутувати з присутніми щодо того, як канони журналістики можуть поєднуватися із канонами коміксу, і наскільки життєздатним є таке поєднання.

Також автори мальопису запросили на презентацію людей, які стали героями історій, опублікованих у спешелі. Зокрема до заходу приєднаються:

  • українська ілюстраторка, громадська активістка, волонтерка та дружина Дениса «Редиса» Прокопенка Катерина Прокопенко, яка стала героїнею мальопису «Я боротимусь за тебе»;
  • провідний інженер служби фізичного захисту на станції ЧАЕС та герой мальопису «Чорнобиль. Окупація» Валерій Семенов.

Презентація мальопису відбудеться 19 квітня о 17:00 у столичній книгарні «Сяйво книги» (вул. Велика Васильківська, 6). Слідкувати за анонсами та оновленням щодо події можна на фейсбук-сторінці.

Нагадаємо, комікс «PEREMOHA: Victory for Ukraine» став фіналістом Премії Бенджаміна Франкліна у номінації «Графічний роман».

Схожі публікації

Залишити коментар