В травні 2023 року українці можуть отримати перші компенсації за житло, пошкоджене і знищене під час російської агресії

від Стожари

Уже в травні 2023 року українці можуть отримати перші компенсації за житло, пошкоджене і знищене під час російської агресії. Кошти можна буде витратити лише на відновлення нерухомості або на придбання нової.

В той же час, вже ухвалені урядом постанови обмежують обсяги фінансування програми з її поки що основного джерела – Фонду ліквідації наслідків військової агресії. З порядку використання коштів Фонду випливає, що на них держава зможе придбати для постраждалих громадян квартиру або будинок приблизно на 30% нижче ринкової ціни знищених.

Розмір компенсації – не єдине положення програми, що залишається не до кінця з’ясованим. Успіх програми значною мірою залежатиме від людського фактора попри закладені у відповідний закон запобіжники. Закон № 2923-IX “Про компенсацію за пошкодження та знищення нерухомого майна під час російської агресії” президент В. Зеленський підписав 17.03.2023. Документ набуде чинності лише за два місяці, 22 травня. Але вже в травні громадянам можуть встигнути видати перші компенсації, заявляла голова профільного комітету Верховної Ради О. Шуляк.

Втім, процедура затвердження заявок навряд чи дає змогу розраховувати, що перші компенсації буде видано в травні. До початку дії закону місцева влада має створити спеціальні комісії, завданням яких буде розгляд і схвалення заявок. Розглядати заявки належить у порядку їхнього надходження, а на винесення рішення за кожною комісії надається 30 днів. Потім ще п’ять днів на завірення вердикту комісій надається місцевим радам, військовим або військово-цивільним адміністраціям.

Подавати заявки можна буде й після набрання чинності законом – до закінчення одного року з дня скасування воєнного стану на території, де розташовувалася знищена або пошкоджена власність. Після 22 травня подати заявку можна буде не лише в “Дії”, але й через нотаріусів, центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), а також у центрах соціального захисту. Останні дві установи також забезпечуватимуть виїзд мобільних груп для прийому заявок за місцем проживання громадян.

Основним інструментом відшкодування для знищеного майна буде житловий сертифікат – електронний документ, що засвідчує гарантії держави профінансувати купівлю об’єкта нерухомості на вказану в сертифікаті суму.

Схожі публікації

Залишити коментар