Я закликаю Росію повернути дітей. Дайте їм можливість повернутися в Україну якнайшвидше”, – прокурор МКС Карім Хан

від Стожари

Міжнародна спільнота має об’єднати зусилля, щоб допомогти у пошуках та поверненні додому малих українців. Лише за офіційними даними української влади, росіяни силоміць вивезли до РоZZії 16 221 дитину.

Імена та прізвища цих дітей відомі, а дані про їхню депортацію верифікувала українська влада. Проте за даними неурядових міжнародних організацій, ця цифра може бути значно більшою. Викрадення рашистами українських дітей – свідчення геноциду й про це неодноразово стверджували в міжнародних установах.

17.03.2023 Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФії В. Путіна, звинувативши його у незаконній депортації тисяч дітей із України. За деякий час у Кремлі заявили, що РФ не визнає юрисдикцію МКС.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у п’ятницю, 31.03.2023, закликав Росію повернути викрадених дітей в Україну. “Я чітко закликаю Росію повернути дітей. Дайте їм можливість повернутися в Україну якнайшвидше. Прямо в Україну або через треті сторони, але дайте дітям повернутися додому… Правам дитини має приділятися першочергова увага”, – наголосив Хан.

Крім того, прокурор МКС вкотре закликав РФ надавати інформацію щодо роботи його Офісу. Хан додав, що видача ордера на арешт президента РФ Владіміра Путіна не викликала у нього почуття радості, адже це стосувалося керівника країни, який є постійним членом Ради Безпеки ООН. Прокурор МКС переконаний, що Путін має постати перед правосуддям, відповісти на звинувачення.


Прокурор МКС Карім Хан. Фото EPA

Важливо, щоб уряди всіх держав Європи, світового співтовариства зробили своїм пріоритетом розшук та возз’єднання всіх українських дітей, розлучених кремлівським режимом з їхніми сім’ями, відповідно до принципу дотримання найліпших інтересів дитини. Міжнародній спільноті та небайдужим варто співпрацювати з надійними організаціями та мережами українських й інших правозахисників і громадянського суспільства у справі повернення викрадених дітей їхнім рідним.

Схожі публікації

Залишити коментар