В деокупованих містах України з’являються патріотичні мурали від “Культурного українського десанту”

від Комарі Альберт

Рівненський митці Костянтин Качановський та Микола Патій за 3 дні створили три патріотичні мурали в деокупованих містах на Харківщині.

Художники з рівненщини у складі “Культурного десанту”, який очолив телеведучий Микола Сєрга, створили яскраві стінописи на стінах будинків у Балаклії, Шевченково та Куп’янську.

Художники Костянтин Качановський та Микола Патій працюють над муралом в м. Костопіль, 27 жовтня 2022 року

Митці малювали попри регулярні вибухи неподалік. Допомагали їм у цьому художники стріт-арту з Харківщини, Київщини, Одещини.

“Ще в Рівному я обдумував цю поїздку, було страшно. А уже на місці побачив, що місцеві люди звикли до того, що відбувається. Стали більш загартованими. Вони це спокійно сприймають, знають, що робити в екстрених ситуаціях і дуже хоробро тримаються. Біля них ти сам себе відчуваєш у бойовому дусі”, — каже Костянтин Качановський.

“Поранена та незломлена Балаклія прийняла нас неймовірно тепло, не зважаючи на ті жахіття, які довелося пережити людям. … Свою роботу я давно хотів реалізувати у форматі муралу і недарма вона розташована саме в цьому місці. Уже в процесі створення ми дізналися, що прабабуся і прадідусь дівчинки, яка стала референсом для даної роботи, родом саме звідси”, — розповів Костянтин.

У Куп’янську на одній із посічених від снарядів стін художники зобразили дівчину-Україну в обіймах військового, а над ними — голуб миру. Митці створюють такі мурали, щоб підтримати місцевих людей.

“Даємо їм хоч трошки тепла від себе”, — додав Костянтин.

Український музикант, ведучий та військовослужбовець Коля Серга розповів про свої враження з поїздки до деокупованої Харківської області. “Коли ми їхали туди, нам сказали, що дуже високий відсоток проросійськи налаштованих людей. Ми колись приїхали туди і почали спілкуватися, ми зрозуміли, що ця статистика базується на тому, що півроку люди були під тотальною окупацією. Ми знаємо, наскільки сильно Росія працює у напрямку пропаганди. Тому справді вони зараз не розуміють до кінця, хто є ворог. Не всі розуміють, хто є ворог,” – поділився Серга.

Він додав, що робитиме все можливе, щоб підняти бойовий та патріотичний дух мешканців деокупованої Харківщини.

“Ми зрозуміли, що зараз потрібно їм нагадати, хто є друг. Ми вживаємо багато цікавих заходів щодо підтримки жителів деокупованих українських міст. Завтра їдемо на три дні туди – Куп’янськ, Балаклія та Ізюм. Їдемо з вуличними художниками. Малюватимемо дуже красиві, сильні та патріотичні графіті на вулицях міст,” – зазначив керівник “Культурного десанту”.

Також артист розповів, що у складі “Культурного десанту” є відомі художники, які намалювали не один мурал в нашій країні і тепер прикрашають патріотичними малюнками деокуповані міста Харківщини.

В свою чергу Костянтин Качановський зазначив, що зупинятися на цьому не планує і хоче створити ще декілька муралів також  і в інших областях України, що постраждали від війни.

Він також розповів, що потрапив до «Культурного десанту» завдяки першій своїй роботі «Красавіца терпіти не буде». Цю картинку тепер впізнає практично кожен українець.

Читайте також про 25 найкрутіших патріотичних графіті та стінописів з різних куточків планети, що оспівують Україну та надихають на перемогу.

Схожі публікації

Залишити коментар