Старовинний вівтар, якому понад 100 років, реставрували у місті Сторожинець

від Комарі Альберт

У римо-католицькому костелі Святої Анни в Сторожинці – одному з найстаріших населених пунктів Чернівецької області –  відреставрували та оздобили позолотою вівтар Святого Антонія Падуанського.

Храм у Сторожинці – один із найбільш важливих римо-католицьких храмів на Буковині і має доволі багато парафіян різних національних спільнот на території колишнього Сторожинецького району.

Самий вівтар зберігся ще з часів будівництва храму, тобто з 1904 року. Скульптурі Святого Антонія вже понад 100 років.

Нижня частина вівтаря вже давно потребувала капітальної реставрації. Верхню частину довелося змайструвати повністю, фігуру святого – відновити й оздобити.

“Вівтар опинився в домоуправлінні”

Настоятель храму, ксьондз Василь ЗІНИЧ розповідає, що всі роботи виконувалися парафіянами та священниками римо-католицької парафії. Кошти на це теж зібрали завдяки парафіянам.

– У 1946 році політична ситуація на Буковині змінилася. І священник Ігнатій Кукла, який тут був, передбачав, що будуть несприятливі часи. Він виїхав в Польщу і забрав найбільш цінні речі з костелу: парафіяльні книги, хроніки, деякі вівтарі і статуї. Цей один вівтар залишився, точніше його нижня частина.

– Який вигляд він мав в оригіналі, я не знаю, ще не встиг цього дослідити, фото теж не залишилося. Коли костел закрили за часів комуністичної влади, вівтар опинився в приміщенні колишнього домоуправління. Там він стояв аж до 1990 року, коли нашій громаді повернули костел. Його, як могли, пофарбували. З того часу минуло років тридцять, отож він уже давно потребував реставрації, – розповідає настоятель храму.

Реставрацію вівтаря розпочали минулого року. Найменше роботи та часу потребувала фігура Святого Антонія, бо вона бетонна. Працівники просто зняли з неї стару фарбу та заново пофарбували. Тож готова вона була ще минулого року.

“На реставрацію пішов рік”

– Верхню частину вівтаря ми вже самі добудували. Фігурка святого на ній – теж єдина, яка залишилася у костелі і пережила часи комунізму. На реставрацію вівтаря пішов рік. Ми не ставили перед собою якихось термінів. Все робилося у вільний час і на добровільних засадах. До роботи долучалися парафіяни, добродії, ті хто вміє працювати з деревом, знає справу реставрації. Тож зробили ми це спільними зусиллями.

Двоє наших парафіян працювало в Польщі на фірмі із реставрації старих костелів. Вони прийшли й показали, як це роботи, зробили всю важку технічну роботу, – каже священник.

Згодом вже пішли й інші етапи роботи з деревом: шліфування, обробка від дерев’яного черв’яка та фарбування. Художниця із Сторожинця нанесла на вівтар позолоту.

– В дев’яностих роках він стояв спереду як основний вівтар, перед яким правилася служба. Та історично він був бічним. Де стояв точно, не знаємо. Потім в передній частині зробили ремонт, там встановили вівтар із мармуру. Та старий вівтар має історичну цінність, тож ми вирішили його зберегти, наскільки це можливо. Отже, відреставрували та встановили збоку.

Схожі публікації

Залишити коментар