Яворівську забавку передали Папі Франциску напередодні Різдва

від Стожари

20 грудня 2023 під час загальної передріздвяної аудієнції Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш передав Папі Франциску особливий подарунок зі Львівщини – Яворівську забавку у вигляді пташок, ангелів та зірок.

«Нехай вона буде окрасою ялинки у Ватикані і нагадуванням про наших дітей, які змушені проходити страшні випробування через напад poсiї», – зазначив у повідомлені Максим Козицький, керівник Львівської ОВА.

За словами Козицького, наприкінці аудієнції Папа Франциск закликав не забувати про Україну, яка дуже страждає через війну. «Віримо, що Святий Престол зробить все, що від нього залежить, аби в нашій державі настав справедливий мир», – додав Максим Козицький.

Довідково. До елементів нематеріальної культурної спадщини внесено Яворівський пиріг, Яворівську забавку та різдвяну звізду. Відповідний наказ 06.07.2022 року підписав міністр культури та інформаційної політики України. Вперше до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов мистецький досвід галицьких умільців, а саме: мистецтво виготовлення Яворівської дерев’яної забавки, традиція приготування Яворівського пирога та створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі.

«Мистецтво створення Яворівської забавки, приготування Яворівського пирога і традиція різдвяної звізди села Мацьковичі передаються з покоління в покоління та відіграють важливу роль у збереженні ідентичності Галичини. Вони є своєрідними культурними магнітами нашого краю. Зі свого боку Львівська обласна державна адміністрація зробила все можливе, аби посприяти внесенню цих елементів до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Процес був клопітким і тривалим, і нарешті це сталося. Включення цих елементів до Національного переліку ЮНЕСКО сприятиме збереженню нашої культурної спадщини й промоції Львівщини та України на міжнародній культурній арені», – зазначив раніше очільник ОВА Максим Козицький.

Схожі публікації

Залишити коментар