Вурда, книдлі, паленята та інші цікавинки бойківської кухні

Для більшості сучасних українців навіть самі назви страв бойківської кухні звучать дивно й, майже, екзотично: колястра, буляники, затірка, мачанка, стульники, терчаники, паленята, щипанка, чир, книдлі, вурда та інші.

Бойки (самоназва: верховинці, горальці, підгіряни) – одна з етнографічних груп українців, розселені в гірських районах Українських Карпат і Прикарпатті (від річок Лімниця й Тересва на сході до річок Уж і Ослава на заході).

Умови життя в гірському регіоні визначали та формували характерні риси традиційної кухні місцевих жителів – бойки  є майстрами готувати різноманітні страви з обмеженого набору простих продуктів. Місцеві ліси щедрі на різні види грибів, в річках ловиться форель, хазяйновиті горяни завжди дбали про те, щоб виростити якусь городину та злакові, скотину вони тримали переважно для отримання молока, птахів заради яєць  – ось, практично, і весь склад їхнього «продуктового кошику».

Чим в наш час особливо важливе збереження та популяризація давніх традицій бойківської кухні? Справа в тому, що саме простота страв є запорукою здорового харчування.

Збиранням збереженням та популяризацією рецептів бойківської кухні, зокрема, займається знана кулінарна експертка Ольга Ганущак. Вона вже багато років працює майстром виробничого навчання Львівського вищого професійного училища харчових технологій. У 2013 році пані Ганущак була єдиним представником України у складі міжнародного журі на шоу «Великий пекарський турнір».

Крім таго, саме пані Ганущак працювала над розробкою авторського меню з рецептами традиційної бойківської кухні для карпатського готельно-ресторанного комплексу “Панська Ровінь”. Саме там кожен охочий може відчути смак бойківських страв та відпочити у гармонії з краєм наших предків.

Перше видання її книги «101 рецепт бойківської кухні на будні та свята» вже побачило світ. Проте, запит на традиційні рецепти здорового харчування є досить великим і зараз пані Ганущак готує до видання розширену та доповнену версію цієї книги. Варто зауважити, що незайвою у цій справі буде меценатська підтримка.

Ось пару рецептів корисних страв бойківської кукхні з колекції  пані Ганущак:

Як повідомлялося, за словами дослідниці Маріанна Душар, в українській діаспорі США хрестоматійно збережена гастрономічна культура.

Схожі публікації

Залишити коментар